Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij reuma en artrose

Reuma is een verzamelnaam voor aandoeningen van het ‘bewegingsapparaat’, die niet door een ongeval veroorzaakt zijn. Dit apparaat bestaat uit de gewrichten, spieren, pezen en botten, zij ‘bewegen’ het lichaam. Bij sommige reumatische aandoening zijn ook organen als longen, hart of nieren aangedaan. De vormen: artrose, auto-immuunziekten/ontstekingsreuma, jicht, osteoporose en weke delen-reuma. Iedereen kan reuma krijgen, ook kinderen, zij leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid. Bij de meeste vormen zijn de klachten goed te behandelen. Maar reuma zelf is nog niet te genezen.  Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips bij eten en drinken, huishouden, persoonlijke verzorging en voortbewegen en rijden.

2023 reuma-artiritispexels-antoni-shkraba-5214994

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 21-08-2024

    Hulpmiddelen bij reuma en artrose

    Door pijn, vermoeidheid en stijfheid zijn dagelijkse activiteiten een stuk lastiger. U heeft moeite met kleine bewegingen en kan niet zwaar meer tillen. Een voorbeeld van een speciaal hulpmiddel is de reumapen, reumawringer of reuma en artritis handschoen.

    Eten en Drinken 

    Om uw grip te verbeteren kunt u een greep aanpassing op uw eigen bestek schuiven. U kunt deze ook zelf maken met een stuk isolatiemateriaal voor buizen. Er is ook speciaal aangepast bestek te koop. U hoeft dan minder kracht te zetten. Allerhande openers ontzien uw pijnlijke handen. Drinken kost minder kracht als de bekers licht zijn of door grote ‘oren’ makkelijker vast te houden. Meer tips of suggesties vindt u bij handig om te doen.

    Persoonlijke verzorging

    Bij het aan- en uitkleden kunt u een aankleedstok, knopenhaak en aangepaste kleding gebruiken. 

    In bad of onder de douche zijn er diverse tips die handig zijn om te doen: alles vooraf klaarzetten, zittend douchen, via een transferplank in bad stappen. Een warme badkamer maakt baden en douchen bij pijn en stijfheid fijner. 

    Een toiletverhoger, toiletpapiertang of beugel kan de toiletgang vergemakkelijk. Maar er zijn ook tips en handig om te doen, door bijvoorbeeld anders te gaan zitten, kunt u toch weer uw bips afvegen

    Huishouden 

    Wat moet er echt gebeuren die dag? Boodschappen doen met een rugzak kan al het verschil maken, of aan beide armen een kleinere tas. Met een miniwringer hoeft u uw pijnlijke handen niet te gebruiken, een alternatief is het microvezeldoekje. Zo maakt u schoon zonder water en wringen.

    Zoek balans en wissel af, voor een gezonde maaltijd kunt u in de ochtend al de voorbereidingen doen, dan kookt u het in de avond. Zorg ook voor kookmaterialen die minder zwaar te tillen zijn, denk aan een afgietdeksel of kookmandje

    Gebruik zo veel mogelijk apparaten voor het huishouden zoals een wasdroger, vaatwasser of robotstofzuiger. Meer tips voor de afzonderlijke activiteiten van het huishouden vindt u bij handig om te doen.

    Voortbewegen en rijden

    Kunt u nog wel lopen maar bent u onzeker? Wandelstokken, krukken of een rollator bieden u ondersteuning. Gaat lopen wel maar bent u snel moe, dan kunt u een rollator en rolstoel inéén gebruiken, bent u moe, dan kan de rollator omgebouwd worden en wordt u geduwd. Wilt u boodschappen doen, en kunt u deze afstand niet lopend doen, dan is een scootmobiel een mogelijkheid. Bij reuma zijn er ook aanpassingen van uw eigen auto mogelijk. Bij het instappen: draaischijf of extra beugel. Bij uw gordel omdoen: gordelhulp of houder voor autogordel. Voor grotere aanpassingen kunt u terecht bij autoaanpasbedrijven via Auto Aanpassers Nederland.

    Vergoedingswijzer 

    Op de Hulpmiddelenwijzer vindt u bij een hulpmiddel of bekend is of deze wel of niet vergoed wordt en door wie. De meest gebruikelijke kleine hulpmiddelen moet u zelf regelen en betalen. 

    Zijn er aanpassingen in huis nodig? Dan kunt u overleggen met uw gemeente via het WMO-loket. U heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS   

    Vraag uw eigen zorgverzekeraar naar de mogelijkheden van uw eigen zorgverzekering of bekijk de polisvoorwaarden.  

    • Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Dit betekent dat u per kalenderjaar 10 uur ergotherapie vergoed krijgt, ook hier is bij een aanvullende verzekering meer mogelijk. 
    • Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. U kunt zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit.  

    Meer informatie 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: