Toiletstoel
Kunt u niet goed staan, lopen of is er valgevaar? Met een toiletstoel of postoel kunt u waar dan ook in huis naar het toilet gaan. Ook biedt een toiletstoel een tijdelijke oplossing, bijvoorbeeld bij thuis opknappen na een operatie.
Laatst bijgewerkt op: 18-09-2023
Waarvoor dient een toiletstoel?
Toiletstoelen zorgen dat u minder ver hoeft te lopen naar het toilet. Handig als u vaak 's nachts naar de wc moet, uw plas minder makkelijk ophoudt of als u bang bent om te vallen.
Hoe werkt een toiletstoel?
Toiletstoelen lijken op gewone stoelen. De zitting heeft een opening waaronder een po of toiletemmer kan worden geschoven. U schuift de po er uit na gebruik, leegt deze, maakt de po schoon en zet hem weer terug. De opening in de zitting is afdekbaar met een bijpassend deksel of er kan een oplegzitting bovenop worden gelegd.
Belangrijk om te weten
- Een toiletstoel moet u gemakkelijk kunnen schoonmaken.
- Doppen onder de poten zijn nodig voor de veiligheid en om de vloer(bedekking) niet te beschadigen.
- Sommige toiletstoelen kunt u in hoogte instellen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Toiletstoelen met poten.
- Toiletstoelen met wielen.
- Opvouwbare toiletstoelen.
Alternatieven
- Zorg voor voldoende beweging om u spieren te oefenen. U voelt zich zekerder en loopt makkelijker.
- Er is ook een douche-toiletrolstoel hiermee kunt u geduwd worden.
- Incontinentiematerialen, wat moet ik weten?
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Lenen
Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.
Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:
- Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
- Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
- Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.
Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:
- Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
- Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
- Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.
Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.
Meer informatie
- Van de Overheid over vergoedingen en regelingen: www.regelhulp.nl.
- Over ziekte en gezondheid: Thuisarts.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactToiletstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!