Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij ADHD of ADD

ADHD is een aandachtsstoornis met verschillende symptomen. Vaak hebben mensen met ADHD last van problemen met concentreren en hyperactiviteit. Beide symptomen komen gecombineerd en los voor. ADD is officieel een subtype van ADHD en wordt vooral gekenmerkt door aandachtsproblemen. ADD of ADHD komt voor bij 3 tot 5 procent van de Nederlanders. 

Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die het leven met AD(H)D makkelijker kunnen maken. 

2023%20ADHD-brain%20figure-unsplash

Inhoud

  Inhoud

  Hulpmiddelen en ADHD of ADD

  Werken en studeren 

  Door uw AD(H)D ondervindt u mogelijk problemen op uw werk of opleiding. Bijvoorbeeld omdat u niet goed stil kunt zitten of zich niet goed kunt concentreren op een taak. U kunt dan een concentratiescherm op uw werkplek plaatsen. Dit is een scherm van hout of kunststof dat u op de rand van uw tafel zet. Het zorgt voor minder prikkels van buitenaf, waardoor u zich beter kunt concentreren. Als u moeite heeft met stilzitten kunt u een wiebelkussen op uw stoel leggen. Dit is gevuld met lucht, waardoor het wiebelt. Dit zorgt dat uw spieren constant bezig zijn om uw houding te corrigeren, waardoor u minder hoeft te bewegen en zich toch kunt concentreren.

  Wonen 

  Als u door uw AD(H)D vaak de neiging hebt om te bewegen, kan het fijn zijn om hier de juiste meubels voor in huis te hebben. Ook hier is een wiebelkussen handig. Met een schommelstoel kunt u een vergelijkbaar effect bereiken. Bij AD(H)D komen ook regelmatig ook slaapproblemen voor. Als u niet kunt slapen door uw AD(H)D kan een zwaartedeken fijn zijn. Door het gewicht geeft de deken druk, waardoor uw lichaam makkelijker tot rust komt. Ook een interactief sensorisch muziekkussen of slaaprobot kan u helpen om in slaap te vallen.

  Uzelf organiseren

  Door uw AD(H)D heeft u mogelijk meer moeite om uzelf goed te verzorgen, bijvoorbeeld omdat u regelmatig dingen vergeet. Een planbord kan u helpen om meer structuur in uw dag te brengen. Op een planbord kunt u per dag de (zorg)taken invullen die u moet uitvoeren. Als u liever een draagbare oplossing gebruikt, kunt u een organizer gebruiken. Met een geheugenklok kunt u de tijd van de dag zien en bijvoorbeeld een melding instellen als u bepaalde medicijnen moet innemen. Ook zorgrobots kunnen zo ingesteld worden dat ze u helpen met uw dagelijkse zorgtaken en planning.

  Vergoedingswijzer

  Voor sommige hulpmiddelen bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverzekeringswet.  

  Meer informatie 

  • Adhd-nederland.nl is de website van ADHD centrum Nederland. U vindt hier een korte, maar duidelijke uitleg van wat ADHD en ADD is. 
  • Adhdcentraal.nl is het landelijke expertisecentrum voor ADHD en ADD. Op de website kunt u informatie vinden over AD(H)D en de effecten hiervan op uw leven. 
  • Op de site van de Hersenstichting.nl leest u uitgebreide informatie over ADHD, de kenmerken en eventuele behandelingen. 
  • De website van PsyQ heeft een pagina met uitgebreide informatie over AD(H)D. 
  • Op Thuisarts.nl over ADHD
  • Op Regelhulp.nl van de Overheid over Kind met intensieve zorg.
  • Op Zorgvannu.nl: Vlog 4: Drukvest tegen overprikkeling.

  Deel deze pagina via: