Schommelstoel
Vroeger was het rustgevende effect van een schommelstoel al bekend. Bij het voeden van een baby of om te ontspannen en in slaap te vallen. Een schommelstoel biedt ook (therapeutische) effecten bij dementie, ADHD, NAH en artritis.
Laatst bijgewerkt op: 01-12-2023
Waarvoor dient een schommelstoel?
Door de zachte schommelbeweging van de schommelstoel maakt u endorfine aan, een chemische stof van het eigen lichaam waarvan bekend is dat het de stemming verbetert en pijn vermindert. De schommelbeweging gaat evenwichtsstoornissen tegen en voorkomt hiermee vallen. Ook heeft schommelen een kalmerende werking op prikkelverwerking bij dementie, NAH en stoornissen in het autisme spectrum. Mensen met bijvoorbeeld het downsyndroom maken zelf ook deze beweging om tot rust te komen.
Hoe werkt een schommelstoel?
Door met uw benen druk uit te oefenen op de grond komt de schommelstoel in beweging. Het schommelen prikkelt de zintuigen die de alertheid verhogen of verlagen: het evenwichtsgevoel, tastgevoel en informatie uit de spieren en gewrichten. Hoe langer u in de stoel zit, hoe meer effect het heeft op de bloedcirculatie De bloedcirculatie ondersteunt het gevoel van evenwicht waardoor het risico op vallen afneemt. Verder verbetert het dag- en nachtritme en neemt onrust, angst, gespannenheid en neerslachtigheid af waardoor minder medicatie nodig is.
Belangrijk om te weten
Studies (1998 Universiteit Rochester, Pieper et al 2003) lieten zien dat een schommelbeweging positief kan bijdragen aan vermindering van onrustig gedrag. In een (elektrische) schommelstoel voelen mensen rust en ontspanning. Onrustgevoelens verminderen, men voelt zich prettiger en valt soms zelfs in slaap tijdens het schommelen. Andere positieve effecten:
- Verminderde belasting van mantelzorgers en zorgverleners (lichamelijk en geestelijk)
- Aantoonbaar positief effect op vocht in de benen (oedeem)
- Aantoonbaar positief effect op weefselirritatie (decubitus)
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Schommel/relaxstoel met elektrisch aangedreven schommelfunctie. De stoel is verrijdbaar heeft meerdere schommelsnelheden, voorgeprogrammeerde ‘gebruikersprofielen’ (stoelbewegingen), een eenvoudige handbediening, vergrendeling/ontgrendeling en een sta-op functie.
- Schommelstoel met extra veiligheid. Als de rugleuning geen druk meer heeft, wordt de stoel vanzelf op de rem gezet en blokkeert de schommeling. Zo kunt u zonder problemen opstaan. Gaat u weer zitten, dan kunt u weer schommelen.
- Schommelstoel met een voetenbankje dat mee schommelt.
- Baby swing met verschillende extra's als muziek en timer voor het schommelen.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSchommelstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!