Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Enkel-voet orthese

Enkel-voet orthesen ondersteunen, beschermen of corrigeren spieren of gewrichten in de voet of enkel tijdens het lopen, staan en rusten. U draagt de orthese uitwendig. Deze orthesen helpen bij: een verlamde voet of klapvoet (na herseninfarct of polio), een spastische voet, neurologische aandoeningen zoals cerebrale parese (CP) en bij diverse spierziekten.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een enkel-voet orthese?

  Enkel-voet orthesen geven steun aan enkel en/of voet, waardoor uw voet in positie blijft tijdens het lopen en u niet struikelt, bijvoorbeeld omdat uw voet dubbelklapt. De orthese heft de voet tijdens het lopen en neemt het werk van de voethefferspieren over. Werken deze spieren niet goed? Dan blijft de voet omlaag hangen.
  U draagt de orthese 's nachts om de stand van de voet te corrigeren.

  Hoe werkt een enkel-voet orthese?

  U bevestigt de orthese om de enkel, de voet en het onderbeen.

  YouTube video thumbnail

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Een enkel-voet orthese van kunststof, die u in uw eigen schoen draagt.
  • Een enkel-voet orthese van metaal, die als beugel aan uw schoen vastzit.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactEnkel-voet orthese met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: