Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor fietsaccu opladen

Als u een verminderde handfunctie heeft kan het lastig zijn om de batterij van uw elektrische fiets op te laden. Bijvoorbeeld omdat het u moeite kost om de stekker in en uit het stopcontact te krijgen.

Inhoud

  Inhoud

  Aanschaf elektrische fiets

  Let bij de aanschaf van een elektrische fiets al op de volgende zaken:

  • Is het gewicht van de accu voor u te tillen en kunt u hem makkelijk van de fiets halen en in de oplader stoppen?
  • Is de accu in het fietsframe verwerkt?
  • Is de stekker goed te gebruiken, zowel bij de fiets als bij het stopcontact?
  • E-bike kopen, hier moet u op letten. Video van de ANWB op YouTube. 
  YouTube video thumbnail

  Stekker van de acculader

  • Vindt u het moeilijk om de stekker uit het stopcontact te halen? Maak een ring aan uw stekker of vervang de stekker door een stekker met ring. Door aan het hendeltje/oog te trekken heeft u meer grip op de stekker en kunt u de stekker makkelijker uit het stopcontact halen.
  • U kunt specifieke handgrepen voor accu’s kopen bij winkels en websites die accu’s verkopen. U kunt er ook aan denken om een stekkerhandgreep te (laten) 3D-printen.
  • Plaats een schakelaar tussen de stekker van de oplader en het stopcontact of vervang het oude stopcontact door een 'stopcontact met schakelaar’. Zo kunt de stekker van de oplader in het stopcontact laten en zet u als het ware met de schakelaar het stopcontact aan en uit. Er zijn ook stopcontactschakelaars met afstandsbediening te koop. Dit werkt vooral goed als u steeds thuis uw fiets oplaadt.
  • Het stopcontact met uitwerpsysteem maakt het eenvoudiger om een stekker uit het stopcontact te halen. Ze zijn lastig te vinden, kijkt u vooral op websites van bouwmarkten en electronica-zaken.
  • Zet de accuoplader op een hoogte waar u er goed bij kunt. Maak eventueel een plankje dicht bij een stopcontact waar u de accu makkelijk neer zet en aansluit.
  • Denk er ook aan waar u uw fiets oplaadt. Is daar een stopcontact in de buurt?

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: