Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Loopfiets met 3 of 4 wielen

Met een loopfiets kunt u langere afstanden snel lopen zonder uw gewrichten te belasten. Een loopfiets lijkt op een fiets zonder trappers. U zit op een zadel en maakt loopbewegingen met uw benen. Er zijn loopfietsen voor kinderen en volwassenen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een loopfiets?

  Loopfietsen met 3 of 4 wielen ontlasten de benen als die het eigen lichaamsgewicht niet (langdurig) kunnen dragen. Daardoor kunt u grotere afstanden afleggen en ook wat langer staan. Kinderen leren mee te manoeuvreren en balanceren als eerste oefening voor fietsen met of zonder zijwieltjes.

  Hoe werkt een loopfiets?

  Loopfietsen met 3 wielen hebben twee wielen voor of twee wielen achter, een zadel en een stuur met meestal een handrem. Met loop- of stepbewegingen gaat iemand vooruit. U regelt de snelheid met de voet en remt met de rem of voet.

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan verschillende accessoires, zoals een parkeerrem, een breed zadel en LED-verlichting.
  • Loopfietsen met meedraaiende voor- en achterwielen hebben een kleinere draaicirkel, waardoor u in kleine ruimtes of binnenshuis kunt lopen.
  • U kunt ook aan één kant steppen; de andere voet rust dan op een voetensteun.
  • Een zadellift met gasveer vergemakkelijkt het op en af komen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Loopfietsen met 3 wielen. Deze loopfietsen bieden meer stabiliteit dan loopfietsen met 2 wielen, waardoor u er ook langer mee kunt blijven staan. Fietsen met 2 wielen aan de voorkant helpen vooral kinderen om de breedte van de loopfiets goed te kunnen inschatten. Volwassenen gebruiken meestal loopfietsen met 2 wielen achter.
  • Loopfietsen met 4 wielen. Deze loopfietsen bieden extra stabiliteit en zorgen er voor dat kinderen binnenshuis alle kanten op kunnen lopen.
  • loopfietsen voor binnenshuis.
  • Opvouwbare loopfietsen passen in een auto en kunnen mee in de trein.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLoopfiets met 3 of 4 wielen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 14-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: