Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij obesitas

Bent u (te) zwaar of heeft u last van uw (over)gewicht? Als er een te veel aan vet is opgeslagen in uw lichaam kunt u last krijgen van verschillende klachten en gezondheidsproblemen. Ernstig overgewicht of obesitas maakt dagelijkse activiteiten niet meer zo vanzelfsprekend. Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die dagelijks activiteiten als voortbewegen en rijden, persoonlijke verzorging en activiteiten binnenshuis kunnen ondersteunen.

2023%20Obesitas-free-diet-image-on-unsplash

Inhoud

  Inhoud

  YouTube video thumbnail

  Hulpmiddelen bij obesitas

  Voortbewegen en rijden 

  Door uw obesitas heeft u mogelijk moeite met in beweging zijn, bijvoorbeeld omdat uw conditie verminderd is. Een elektrische fiets kan dan fijn zijn. Deze heeft trapondersteuning, waardoor het trappen minder zwaar is, maar u bent nog steeds zelf in beweging. Als u moeite heeft om tijdens het fietsen uw balans te bewaren, kunt u ook een driewielfiets of scooter met drie wielen proberen. Wilt u zich lopend voortbewegen maar heeft u weinig kracht in uw benen of voeten? Een looprek kan ondersteuning bieden bij het lopen van kleine afstanden binnen. Voor buiten kunt u denken aan een loopfiets, een rollator of een scootmobiel XL.

  Persoonlijke verzorging 

  Obesitas kan een rol spelen bij uw persoonlijke verzorging. U kan moeite hebben met het aantrekken van kleding, omdat u minder goed kunt bukken en reiken. Een aankleedstok is een stok met haak waarmee u uw reikwijdte kunt vergroten en zo gemakkelijker een kledingstuk aan kunt trekken. Heeft u moeite met het strikken van uw veters? Dan kunnen elastische schoenveters handig zijn. Deze hoeft u slechts één keer te strikken en daarna kunt u de schoenen met de veters nog gestrikt aan- en uittrekken. In plaats hiervan kunt u ook een schoenveterblokje gebruiken. Dit is een blokje dat over de veters geschoven zit en de veters vastklemt door middel van een veer. Op deze manier hoeft u geen strik in de veters te maken en hoeft u minder lang te bukken.  Stevige instappers zijn ook een optie. Bij het douchen kunt u gebruikmaken van een tenenwasser met lange steel om zonder bukken toch uw tenen te kunnen wassen. Door uw obesitas zit u mogelijk niet prettig op een standaard toiletbril. Er zijn extra brede toiletzittingen verkrijgbaar waarmee u beter op het toilet kunt zitten.

  Wonen 

  Heeft u door uw obesitas moeite om zelf uit bed te stappen? Een roterend bed brengt u automatisch tot zit en draait u vervolgens met uw benen naar de zijkant van het bed om eruit te stappen. Op dezelfde manier kan het bed u ook helpen om te gaan liggen. Als u nog zelf uit bed kunt komen, maar wel wat extra ondersteuning nodig hebt, kunt u een bedgalg of ander soort optrekhulp gebruiken om u op te trekken. Maak gebruik van een pakpaal,  sta-opstoel of losse veerzitting voor een stoel om gemakkelijker in en uit een stoel te komen. Om traplopen in huis te vergemakkelijken kunt u tussentreden of trap-assistent (laten) aanbrengen. Hiermee halveert u het hoogteverschil tussen de traptreden. Traplopen is zo minder inspannend voor uw hart en longen. Voelt traplopen voor u onveilig? Er zijn diverse hulpmiddelen om uw trap veiliger te maken.

  Vergoedingswijzer

  Voor sommige hulpmiddelen bestaat een vergoeding vanuit de basisverzekering via uw zorgverzekeraar. Hier geldt de eigen bijdrage, maar misschien heeft u ook een hoger eigen risico of een aanvullende verzekering. Neemt u vooral contact op met uw eigen zorgverzekeraar. Meer informatie vindt u op onze pagina over de Zorgverzekeringswet

  Wanneer het mobiliteitshulpmiddelen of woningaanpassingen betreft, kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Daarvoor kunt u terecht bij het Wmo-loket van de gemeente waar u woont. 

  Meer informatie  

  • Overgewichtnederland.org is de website van de Nederlandse Stichting Over Gewicht. U vindt hier informatie over obesitas, tips over leefstijl en informatie over behandelingen. 
  • Vetlastig.nl is een platform voor mensen die langere tijd worstelen met hun gewicht en niet goed weten welke behandeling bij hen past. U vindt hier informatie over obesitas en behandelingen en kunt uw persoonlijke situatie in kaart brengen met de Weeg & Weet Checklist. 
  • BMI40plus. Het ZonMw project ‘BMI40+’ ontwikkelde kennis over respectvolle en ergonomische zorg voor cliënten met extreem overgewicht. Klik hier door voor het boekje BMI40+, een playlist met 30 films, een speciale Free Learning module.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: