Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij vingernagels knippen

Knippen van vingernagels kan lastig zijn. U kunt ervoor kiezen om uw nagels door iemand anders te laten verzorgen. Bijvoorbeeld naar de manicure te gaan. Maar er zijn ook verschillende oplossingen waarmee u tóch zelf uw vingernagels kunt knippen. Hieronder leest u tips die u hierbij helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 27-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 27-08-2023

  Materiaal

  Het maakt nogal uit welk soort knipper u gebruikt, vooral als u uw hand niet goed kan gebruiken of als u kracht mist. U kunt dan denken aan:

  Een grotere nagelknipper

  Er zijn nagelknippers in verschillende maten te koop. Hoe groter hoe meer houvast. Door een nagelknipper te gebruiken met een grote hefboom hoeft u minder kracht te zetten om uw nagel af te knippen.

  Zelf maken

  U kunt uw eigen nagelknipper ook een grotere hefboom geven door het bovenste stuk te verlengen. U kunt er bijvoorbeeld een verlenging aan (laten) vastlijmen met stevige lijm of er iets aan vast (laten) solderen.

  Nagelknipper op een verzwaarde voet

  Er zijn ook nagelknippers met een ‘verzwaarde’ voet. Die staan op bijvoorbeeld een tafel of aanrecht zodat u de knipper niet zelf hoeft vast te houden. Voor nog meer stabiliteit plaatst u de verzwaarde voet op een anti-slipmatje. 

   

  Zelf maken

  U kunt uw eigen nagelknipper vastmaken op een houten plankje of op een ijzeren plaatje monteren (of iemand vragen dat voor u te doen). U kunt de knipper met een schroef door het achterste gedeelte vastzetten. Daar waar ook de as van de vijl aan vastzit.

  Elektrische nagelknipper

  Bij winkels en via het internet zijn verschillende elektrische nagelknippers te koop. Ook die kunt u (laten) aanpassen met bijvoorbeeld een beugel, antislipmateriaal of klemmen.

  Alternatieven

  Nagels knippen met gebruik van uw voet

  Als u niet genoeg druk kunt zetten met uw hand om de knipper in te drukken, kunt u ook uw voet gebruiken met de volgende stappen:

  Stappenplan nagels knippen met gebruik van uw voet

  Stap 1

  Ga op een (lage) stoel zitten en leg een kleedje of handdoek op de grond. Een hoogpolig exemplaar is handig, omdat de vezels de nagelknipper stabiliseert.

  Stap 2

  Plaats de nagelknipper onder uw voet, met schoen. Dit zorgt voor meer grip.

  Stap 3

  U gaat uw voet gebruiken om de knipper in te drukken, alsof u een pedaal indrukt

  Stap 4

  Zet uw nagel tussen de knipper, druk met uw voet op de knipper en knip de nagel af. De duim zal het makkelijkst gaan. De andere vier vingers zijn wat lastiger in het begin. Na wat oefening krijgt u daar meer handigheid in.

  In onderstaande video kunt u zien hoe iemand met één arm de stappen hierboven uitvoert.

  YouTube video thumbnail

  Gebruik een nagelvijl

  Hebt u onvoldoende kracht in uw hand om een nagelknipper in te drukken? Dan kunt u ook een nagelvijl gebruiken om uw nagels bij te werken. Fixeer de nagelvijl bijvoorbeeld vast op tafel of zet iets zwaars op de vijl, en ga met uw nagel over de vijl.

  Zelf maken

  Hebt u geen vijl in de buurt? Dan kunt u ook een stukje schuurpapier gebruiken om uw nagels te vijlen. Als u niet genoeg kracht kunt zetten met uw hand of arm kunt u ook een stukje schuurpapier op een plankje vastlijmen.

  Elektrische nagelvijl

  Bij winkels en via het internet zijn verschillende elektrische nagelvijlen te koop. Ook die kunt u (laten) aanpassen met bijvoorbeeld een beugel, antislipmateriaal of klemmen.

  Nagels knippen beperking beide handen

  In onderstaande video vindt u een zelfgemaakt oplossing voor het knippen van de nagels bij een dwarslaesie.

  YouTube video thumbnail

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: