Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij COPD

Ongeveer 330.000 mensen in Nederland hebben zware problemen met de luchtwegen. COPD is een longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Ademen gaat zwaar en de longen kunnen niet genoeg zuurstof opnemen. Dit zorgt voor problemen als hoesten en benauwdheid, alles kost meer energie, zelfs de kleinste dingen die u dagelijks doet. Astma en COPD zijn allebei ontstekingen in de luchtwegen, het zijn wel twee verschillende ziektes. 

Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven.

2023%20foto-copd

Inhoud

  Inhoud

   

  Hulpmiddelen bij COPD 

  Boodschappen doen 

  Met lopen bouwt u ook aan uw conditie, als u dicht bij de winkels woont kunt u de boodschappen in een rugzak meenemen. Dit kost u minder energie. U kunt gebruik maken van een boodschappenwagentje of trolley. Er is er ook een met een zitje, u kunt gaan zitten als u moe bent. Woont u verder van de winkels? Denkt u dan aan de bus, of een buurtmobiel. Dan kunt u uw energie sparen voor het boodschappen doen zelf. Boodschappen doen is een zware activiteit, wissel deze gedurende de dag of week af met lichte activiteiten.

  Maaltijd bereiden

  Veel huishoudelijke karweitjes doen we staand, u kunt energie sparen als u tijdens het koken, douchen of strijken gaat zitten. Bij het koken kunt u van tevoren een plan maken, in de ochtend bijvoorbeeld aardappels en groenten panklaar maken. Dan heeft u voor het koken zelf meer energie en als u zuurstof heeft, hoeft u deze niet te gebruiken bij het gasfornuis. Zorg dat u alles bij de hand heeft, niet veel hoeft te reiken en bukken en dat u hulpmiddelen gebruikt zoals: scherpe messen, potopener, afgietdeksel en kookmandje. Maak keuzes, wat vindt u belangrijk, wat wilt u doen en waar kunt u hulp bij vragen.

  Douchen 

  Het kost veel energie: uitkleden, douchen, wassen, afdrogen en weer aankleden. Plan van tevoren rustpauzes is. Na het uitkleden bijvoorbeeld in de badjas nog een boek of tijdschrift lezen. Bij het douchen zet u alles klaar en binnen handbereik. Maak kleine bewegingen en zet de douche niet te heet. Dit zorgt voor stoom waar u last van kunt krijgen, u kunt ook de deur open laten staan. Gebruik beugels voor ondersteuning en houvast en gebruik een douchezitje om zittende te douchen. Als daarna afdrogen te veel is, kunt u ook een badcape of badjas gebruiken. Deze zorgen dat u niet koud wordt en nemen al vocht op. Kleed u dan op een plek weer aan waar u de ruimte heeft, doe rustig aan. Dan houdt u die dag ook nog energie over voor andere dingen.

  Vergoedingswijzer 

  Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer. 

  Meer informatie 

  • Longfonds.nl wil bijdragen aan een gezonder en gelukkiger leven voor mensen met een longziekte. 
  • Thuisarts.nl over COPD, klachten en behandelingen.  
  • Praten met andere mensen die COPD hebben kan opluchten. Zij weten als geen ander hoe het dagelijks leven met COPD eruit ziet. Dit geeft steun en helpt je het een plek te geven. Op het Longforum, bij Longpunten en de Digitale Koffietafels kun je anderen ontmoeten met COPD. Je kunt er terecht voor tips en adviezen en om ervaringen te delen. 
  • Fysiotherapie bij COPD. Waar medicatie vaak tekortschiet, is fysiotherapie bewezen effectief ter verlichting van klachten en beperkingen bij mensen met COPD. Artikel Huisarts en Wetenschap (2019, pdf)
  • Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning voor iedereen die te maken heeft met chronische ademhalingsondersteuning. Mensen die thuis beademd worden en hun mantelzorgers, maar ook vrijwilligers, hulpverleners, verzekeraars en beleidsmedewerkers.

  Deel deze pagina via: