Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zuurstofapparatuur voor thuis

Zuurstofapparatuur of zuurstofconcentrators halen zuurstof uit de omgevingslucht. U krijgt de extra zuurstof via een slang en meestal een neusbril binnen. Dit zuurstofapparaat staat op wielen of is draagbaar zodat u mobiel blijft.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een zuurstofapparaat?

  Beademingsapparatuur ondersteunt of vervangt het zelfstandig ademhalen als de ademhaling en/of zuurstof en koolstofdioxide-uitwisseling in de longen niet goed functioneert. Door de extra zuurstof neemt de kwaliteit van leven toe en kunt u zich wat meer inspannen.

  Hoe werkt een zuurstofapparaat?

  De toevoer van zuurstof gebeurt via een neusmasker dat over de mond en neus past of via een slangetje in de neus (zuurstofbril). In sommige gevallen komt zuurstof door een buisje rechtstreeks in de luchtpijp (tracheacanule).

  Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten van eenvoudig tot computergestuurd. Voor thuisgebruik worden de eenvoudige exemplaren gebruikt. Nadruk ligt hierbij op gebruikersgemak, weinig gewicht en weinig geluid. Er zijn ook zuurstofapparaten die u kunt meenemen naar buiten.
  • Gebruik nooit meer zuurstof dan de voorgeschreven hoeveelheid.
  • Medicinale zuurstof (concentratie 99%) is een medicijn en wordt verstrekt door de apotheker. De zuurstof uit een concentrator is zuurstof die verrijkt is tot een niveau van 96% en komt uit de omgevingslucht. Voordeel bij concentratoren is de hogere veiligheid en gemak bij het gebruik.
  • De binnenruimte moet een goede ventilatie hebben omdat de zuurstof uit de lucht gehaald wordt.
  • Informeer de schadeverzekeraar en brandweer dat er zuurstofapparatuur in huis is. Van belang is dat u niet rookt bij gebruik of in de buurt van een open haard (open vuur) zit.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZuurstofapparatuur voor thuis met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 12-12-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: