Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zuurstofapparatuur voor buitenshuis

Zuurstofapparatuur voor buitenshuis gebruikt u als u buiten extra zuurstof nodig heeft. U kunt de zuurstofapparatuur (cilinders of draagtanks) dragen of meenemen op bijvoorbeeld een rollator of rolstoel. Meestal heeft u ook een zuurstofapparaat voor gebruik thuis. Zuurstofapparatuur heet ook wel beademingsapparatuur. Er is ook beademingsapparatuur voor thuisgebruik.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 15-07-2023

    Waarvoor dient een zuurstofapparaat?

    Met zuurstofapparatuur kunt u de gewenste hoeveelheid zuurstof krijgen. Door het toedienen van zuurstof vermindert of verzacht u de gevolgen van bijvoorbeeld kortademigheid. U kunt de extra zuurstof ook gebruiken om inspannende activiteiten te blijven doen.

    Hoe werkt een zuurstofapparaat?

    Vanuit een zuurstofconcentrator of -cilinder vloeit zuurstof via een masker, een neusmasker of neuskatheter naar binnen. Er bestaan ook zuurstofapparaten die alleen zuurstof toedienen bij elke inademing (on demand systemen).

    Belangrijk om te weten

    • De longarts schrijft voor hoeveel zuurstof u per dag moet gebruiken. Verander nooit zelf de hoeveelheid zuurstof, dat kan schadelijk zijn. 
    • Medicinale zuurstof (concentratie 99%) is een medicijn en wordt verstrekt door de apotheker. De zuurstof uit een concentrator is zuurstof die verrijkt is tot een niveau van 96% en komt uit de buitenlucht. Voordeel bij concentratoren is de hogere veiligheid en gemak bij het gebruik. 
    • Er bestaan tassen voor het dragen van zuurstofcilinders. U kunt ook houders gebruiken voor het meenemen van cilinders op bijvoorbeeld een rollator of rolstoel. 
    • Het binnenkrijgen van zuurstof droogt uit. Hiervoor kunt u een luchtbevochtiger inzetten. 
    • Brandweer en schadeverzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen als u zuurstofapparatuur in huis heeft. 
    • Nooit roken of open vuur in de buurt van een zuurstofapparaat. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Draagbare zuurstofcilinders. Zuurstofflessen die u ook buiten kunt gebruiken. Voordelen: geruisloos enkele uren zuurstof toedienen. Nadelen: vaak verwisselen en vervangen.
    • Vloeibare zuurstofsystemen. U vult een kleine draagtank bij met vloeibare zuurstof uit een moedertank. Voordelen: verwisselen van zuurstofcilinders niet nodig. Nadelen: vloeibare zuurstof verdampt, waardoor u op de juiste momenten moet bijvullen (de extra zuurstof in de lucht verhevigt een brand).

    Wordt het vergoed?

    U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

    Meer over de Zorgverzekeringswet

    Hoe te verkrijgen?

    Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

    In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
    De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

    Wie bepaalt of beoordeelt het?

    • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
    • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

    Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

    •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
    •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
    • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

    Informatie

    Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZuurstofapparatuur voor buitenshuis met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: