Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij hartklachten

Hartklachten is een breed begrip. Er zijn erfelijke, aangeboren hartafwijkingen én hartritmestoornissen zoals boezemfibrilleren en hartkloppingen. Maar ook hartziekten zoals hartfalen, hartinfarct en pijn op de borst (angina pectoris) of als onderdeel van hart- en vaatziekten, zoals naast het hartinfarct, trombose en longembolie. Vaak heeft u bij hartklachten minder lucht, heeft u last van kortademigheid en bent sneller vermoeid. Uw hart kan niet meer op volle kracht pompen, inspanning kost extra energie. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven.

2023%20Hartklachten-heart-7004820_960_720%20def

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 03-01-2024

  YouTube video thumbnail

  Hulpmiddelen bij hartklachten 

  Huishouden 

  Zoek balans en wissel af, voor een gezonde maaltijd kunt u in de ochtend al de voorbereidingen doen, dan kookt u het in de avond. Zorg ook voor kookmaterialen die minder zwaar te tillen zijn, denk aan een afgietdeksel of kookmandje. Ook kunt u met onze tips bij het koken met minder kracht veel handige informatie vinden, koken kost zo minder energie. Maar ook, kook voor een paar dagen, of koop een gezonde kant-en-klaar maaltijd.

  Ontspanning 

  Door hartklachten en de behandelingen kan uw fysieke conditie erg achteruitgaan. Bewegen is belangrijk. U kunt wandelen, fietsen maar ook tuinieren of dansen. Een rollator met zitje of rollator én rolstoel ineen zorgen dat u tijdens het wandelen even kunt rusten of geduwd kunt worden. Een elektrische fiets kan u net die extra stimulans geven om toch met de fiets boodschappen te doen. Voor tuinieren zijn er veel aangepaste hulpmiddelen, ergonomisch in gebruik en u hoeft minder te bukken.

  Zelf organiseren 

  Heeft u de diagnose hartfalen? Dan is de medicatie op tijd nemen belangrijk. U kunt het uitzetten in een medicijndoos per portie voor de dag. Maar u kunt ook een alarm instellen op uw telefoon of via een app. Dan krijgt u een herinnering dat u uw medicijnen moet innemen. Heeft u ook bij andere activiteiten moeite met het geheugen, lees dan onze tips over eerste hulp bij vergeetachtigheid. Ziet u er tegenop om iedere keer naar het ziekenhuis te gaan voor controle? Misschien dat er mogelijkheden zijn als beeldbellen of beeldschermzorg, zorg op afstand.

  Voortbewegen en rijden 

  Hartklachten kunnen extra risico’s met zich meebrengen in het verkeer. Of u mag blijven autorijden hangt van de ernst van het hartfalen af. Ook kan door vermoeidheid het reactievermogen minder zijn. Soms is er een keuring door het CBR nodig voordat u weer de weg op mag. Bespreek dit met uw huisarts of cardioloog, zij kan aangeven of dit in uw geval nodig is. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van ander vormen van vervoer. Bij matige tot ernstige klachten kunt u daarbij ook denken aan een rollator, scootmobiel of rolstoel.

  Werken en studeren 

  Na de behandeling is werken en studeren vaak weer mogelijk, dit is natuurlijk afhankelijk van uw klachten en uw werk of studie. Bespreek eventuele klachten met uw werkgever of studiebegeleider. Soms zijn kleine hulpmiddelen als een concentratiescherm of gehoorbeschermer voor de concentratie en het tegengaan van prikkels al een eerste oplossing. Soms is minder uren of tussendoor wat rust een optie.

  Vergoedingswijzer 

  Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer.  

  Meer informatie 

  • Hartstichting.nl. Informatie over alle hart- en vaatziekten, behandelingen en medische onderzoeken.  
  • Op thuisarts.nl alle informatie rondom het hart. 
  • Op Hartpatienten.nl staan alle hartaandoeningen op een rijtje er is ook een forum voor vragen. 
  • Op Harteraad.nl vindt u onder 'ziektebeeld' meer informatie, ook voor lotgenotencontact en ervaringsverhalen. 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Er zijn geen tips.

  Deel deze pagina via: