Tips bij het vervoeren van kind met de scootmobiel
Als u van een scootmobiel gebruikt maakt vindt u hier tips, hulpmiddelen en alternatieven om uw kind of kleinkind veilig te vervoeren.
Laatst bijgewerkt op: 18-07-2025
Voorbereiding
- Als u een scootmobiel gebruikt en zwanger bent, kunt u eventuele aanpassingen aan uw scootmobiel bespreken met een ergotherapeut. Als er aanpassingen nodig zijn, kan een ergotherapeut of handtechnicus deze maken, nog voordat uw kindje geboren is.
- Er komen steeds weer nieuwe producten voor het vervoer van kinderen op de markt. Ook leveranciers van scootmobielen zijn hier mee bezig. Laat u goed informeren en probeer het product uit in een fysieke winkel en het liefst op uw eigen scootmobiel. U kunt dan voelen en ervaren of het product voor u te gebruiken is. Dit geldt natuurlijk ook voor tweedehands producten. Let op het CE-keurmerk en dat alle onderdelen aanwezig zijn.
- Vraag uzelf steeds af of de gekozen oplossing nog steeds bij jullie past en werkt. Kinderen groeien en daarmee veranderen ook de oplossingen om uw lichaam zo min mogelijk te belasten.
Vervoeren
Op schoot
- Als uw kind voldoende rompbalans heeft en goed zelfstandig kan zitten kunt u uw kind op uw schoot vervoeren. Dit is vooral geschikt voor kleine afstanden en als u zelf genoeg kracht en reactiesnelheid heeft. Eventueel zet u uw kind vast met een brede band of shawl aan uw romp.
- Sommige mensen laten grotere kinderen tussen hun benen staan. Of als er genoeg ruimte is, achter hen zitten. Let hierbij tijdens het rijden extra op de veiligheid van u en uw kind.
Met een zitje
- Op maat gemaakte stangen of koppelstukken (adapties) waarmee een fietsstoeltje of fietskar achter de scootmobiel geplaatst kan worden. Het kan zijn dat u dan een achteruitkijkspiegel nodig heeft. En u moet wel in staat zijn om uw kind dan in het stoeltje te kunnen tillen of het kindje kunnen begeleiden terwijl het in het stoeltje klimt.
- Sommige merken scootmobielen hebben een 'eigen' kinderzitje, voor achterop de scootmobiel.
- Als u maar één hand goed kunt gebruiken of weinig kracht heeft kunt u ook de gespen laten vervangen van het zitje. Bijvoorbeeld door een Fidlockgesp die in elkaar klikt met een magneet. Openen doet u door met u vingers te schuiven, te draaien of met een hefboomp: de Fidlock V gesp. Cobrasluitingen zijn ook eenhandig te openen en te sluiten. Let op dat het vervangen van gespen de veiligheid van het product niet in gevaar brengt.
- Houdt rekening met de gewichtsverdeling op de scootmobiel en pas uw rijstijl hierop aan.
Belangrijk om te weten
- Let op! Het is wettelijk niet toegestaan om uw baby in een draagdoek of buikdrager op een scootmobiel te vervoeren. De wet schrijft voor dat kinderen op een geschikte, goedgekeurde zitplaats moeten zitten, die vastzit aan de constructie van het voertuig en voorzien is van een gordel.
- Via de WMO kunnen aanpassingen aan een scootmobiel om uw kinderen te vervoeren vergoed worden. Zet de aanvraag tijdig in gang omdat het op maat maken van deze voorziening veel tijd in beslag neemt. Ook als er een nieuwe aanpassing nodig is omdat uw kind groeit en een andere ondersteuning nodig heeft.
- Heeft u naast een scootmobiel ook een rollator omdat u loop- of balansproblemen heeft? Dan kan een Maxi Cosi of kinderfietszitje ook op een rollator geplaatst worden met een speciaal systeem (fixateur). Zoek contact met een revalidatietechnicus om te kijken welke mogelijkheden er zijn om de Maxi Cosi of het fietsstoeltje goed op de rollator vast te zetten. De rollator moet zeer stabiel zijn en u moet hem goed op de rem kunnen zetten.
Alternatieven
- Op een duo scootmobiel of in een invalidevoertuig of brommobiel (45 km auto) zijn twee volwaardige zitplaatsen te vinden, voor u en uw kind of kleinkind. Wat is het verschil tussen een brommobiel en een gehandicaptenvoertuig op VVN.nl
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Kind(eren) vervoeren.
Meer informatie
- Tips voor het tillen en dragen van een baby of kind.
- Heeft u reuma? Op reuma.nl vindt u veel informatie vinden over de verzorging van uw kind.
- Op Stichting Intermobiel vindt u op opvoedaanpassingen voor ouder met een lichamelijke handicap.
- Scootmobiel op NPO start. Frans Bromet volgt scootchauffeurs in verschillende leeftijden over hun leven. Waaronder een moeder met kleine kinderen. Hij gaat met ze in gesprek over wat er is veranderd sinds ze een scootmobiel hebben, over hoe hun levensruimte is toegenomen, over de beperkingen van het voertuig en over wat er privé allemaal kan en niet meer kan.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.
Gerelateerde hulpmiddelen
Gerelateerde 'Handig om te doen's
Meer hulpmiddelen en 'Handig om te doen's bij:
Kind(eren) vervoeren
Rolstoel gebruiken
Rolstoel rijden