Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Loophulp voor kinderen

Heeft uw kind ondersteuning nodig bij het lopen? De loophulp maakt lopen mogelijk en stimuleert de psychomotorische ontwikkeling van uw kind. Psychomotorisch wil zeggen: dat wat te maken heeft met bewuste, door de hersenen gestuurde bewegingen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een loophulp?

  De loophulp moedigt het kind aan tot staan en lopen. Zelf op onderzoek uitgaan of spelen met andere kinderen is mogelijk. Door de grotere zelfstandigheid vermindert de zorgbehoefte.

  Hoe werkt een loophulp?

  De loophulp bestaat uit een lichtgewicht frame met stootrand en 4 wielen. Het is voorzien van een naar het lichaam (anatomisch) gevormde en gepolsterde bekkensteun en zadel. De bekkensteun is in hoogte en diepte te verstellen en biedt zijdelingse steun. De loophulp heeft mogelijkheden voor een verende stand en het vastzetten van de rijrichting. In de hoogte verstellen gebeurt met een gasveer.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Loophulpen zijn er in diverse maten voor verschillende leeftijdsgroepen en met een maximale belasting.
  • Sommige loophulpen zijn ook buitenshuis te gebruiken. 

  Bespreek met een specialist/ ergotherapeut: 

  • Welke mogelijkheden voor verstellen (stahoek), fixaties en ondersteuning zijn geschikt zijn voor uw kind?
  • Kan de loophulp meegroeien met uw kind? Is de loophulp wendbaar en makkelijk mee te nemen?
  • Welke accessoires zijn er nodig voor een loophulp op maat? Denk aan: anti-kantelsteunen, teruglooprem, verstelbare sleeprem, antischaar voorziening, rijrichtingfixatie, heuppelotten en beengeleiding.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan diverse uitvoeringen en afmetingen. Er is een ventrale( buik), dorsale (rug) of combi loophulp.
  • Er is een loophulp waarmee een kind met behulp van een volwassen kan lopen, de UpSee. Dit is een soort harnas in 4 maten, die aan een heupgordel voor de volwassene vast zit (1 maat). De gedeelde sandalen (1 maat) zorgen voor ondersteuning van uw kind bij het lopen.

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLoophulp voor kinderen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 09-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: