Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Onderarmkruk

Een onderarmkruk biedt u een oplossing als u (tijdelijk) met krukken loopt, maar uw polsen niet goed kunt gebruiken of belasten.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een onderarmkruk?

  Een onderarmkruk zorgt ervoor dat u een been of beide benen minder belast tijdens het staan en lopen. Met deze kruk belast u uw pols minder dan bij een gewone (elleboog)kruk.

  Hoe werkt een onderarmkruk?

  De onderarm ligt meestal in een hoek van 90 graden in een holle schaal. De handgreep staat verticaal aan het eind van de schaal. Hierdoor steunt u onder het lopen op uw hele onderarm en wordt uw pols ontzien. Dankzij de handgreep houdt u de kruk vast en bedient u de kruk. Tijdens het lopen ondersteunt de kruk uw kracht in de benen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • De meeste onderarmschalen hebben een schaal met een zachte binnenkant (polstering).
  • Bij sommige onderarmkrukken kunt u zelf de hoek van de schaal en de diepte van het handvat instellen. 
  • Aan de onderkant moet een goede antislipdop zitten die niet te veel is afgesleten.
  • De onderarmen zitten vast in de schalen, daarom kunt u de krukken niet snel aan- en afdoen. Ook niet als u bent gevallen.
  • Er bestaan kleine modellen, bijvoorbeeld voor kinderen, en modellen in diverse kleuren.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Okselkruk.
  • Met een kniekruk heeft u uw handen vrij om bijvoorbeeld spullen te dragen. De armen, polsen en schouders worden tijdens het lopen minder belast.
  • De kniestep (knee walker of knee scooter) is een alternatief voor krukken. U blijft ook tijdens het revalideren in beweging.

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOnderarmkruk met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: