Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Mobiele stahulp

Mobiele stahulpen maken het mogelijk dat u zich zelfstandig staand kan voortbewegen. U gebruikt daarbij benen en/of armen en handen. U krijgt de hele tijd voldoende ondersteuning van de stahulp om rechtop te kunnen lopen. De stahulp heeft twee of meer wielen en rijdt met u mee.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een mobiele stahulp?

  Mobiele stahulpen zorgen er voor dat u zelf staand kunt lopen als staan moeilijk gaat. Bewegen zorgt voor een gevoel van zelfredzaamheid en bevordert de gezondheid, bijvoorbeeld het voorkomen van doorligplekken. Kinderen kunnen hun eigen wereld ontdekken.

  Hoe werkt een mobiele stahulp?

  De mobiele stahulp bestaat uit een frame op wielen. U staat met steunen verbonden aan de stahulp. U beweegt de stahulp voort door hem met de handen te bedienen of voort te duwen. Mobiele stahulpen kunt u instellen op de gewenste hoogte.

  Belangrijk om te weten

  • Mobiele stahulpen hebben soms veiligheidsgordels.
  • Mobiele stahulpen gebruikt u vooral binnenshuis.
  • Er bestaan veel accessoires op een mobiele stahulp, bijvoorbeeld okselsteunen, infuushouders en ergonomische handgrepen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Stahulp met twee grote wielen met hoepels en een steunwiel. Deze stahulpen hebben zachte steunen die u op verschillende lichaamsdelen, bijvoorbeeld borst, knieën en bekken, kunt aanbrengen. U kunt de stahulpen ook instellen: van rechtovereind tot liggend. U loopt terwijl u met uw handen de hoepels van de stahulp aandrijft.
  • Looptafels. Looptafels bestaan uit frames op twee of meer wielen, waarbij u in het midden staat en u vasthoudt aan onderarmsteunen.

  Alternatieven

  • Er bestaan ook elektrische stahulpen die u helpen bij het gaan staan.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden wel korting, raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMobiele stahulp met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 26-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: