Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het lopend vervoeren van een baby en kind

Als u zelf lichamelijke problemen heeft kan het lastig zijn om uw baby of kind lopend te vervoeren. Met onderstaande tips voor het gebruik van kinddragers, de Maxi Cosi, kinderwagens en buggy's kost het u minder kracht en energie om op pad te gaan met uw kind(eren) of kleinkind(eren).

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 18-07-2025

    Voorbereiding

    • Er komen steeds weer nieuwe producten voor het vervoer van kinderen op de markt. Laat u dus goed informeren en probeer de verschillende dragers, kinderwagens of buggy's uit in een fysieke winkel. U kunt dan voelen en ervaren of het product voor u te gebruiken is. Bijvoorbeeld of u genoeg kracht heeft om de kinderwagen te duwen, of de buggy goed verstelbaar is en soepel loopt. Maar ook of u de sluitingen van de rug of buikdrager eenvoudig open en dicht krijgt. Bij de grote speciaalzaken is er zelfs een speciaal aangelegd pad met kiezels of stoepranden om te kijken of de wagen en buggy ook op oneffen terrein door u te gebruiken is. Ook een mooie test voor de remmen! Dit geldt natuurlijk ook voor tweedehands producten. Let op het CE-keurmerk en dat alle onderdelen aanwezig zijn. 
    • Als u maar één hand kunt gebruiken of weinig kracht heeft kunt u ook de gespen laten vervangen. Bijvoorbeeld een Fidlockgesp die in elkaar klikt met een magneet. Openen doet u door met u vingers te schuiven, te draaien of met een hefboomp: de Fidlock V gesp. Cobrasluitingen zijn ook eenhandig te openen en te sluiten. Let op dat het vervangen van gespen de veiligheid van het product niet in gevaar brengt. 

    Materialen

    • Het is belangrijk dat de duwbeugel van de kinderwagen of de buggy eenvoudig door u in hoogte te verstellen is. Zeker bij een groot lengteverschil tussen de partners is dit fijn. Een goede hoogte is ongeveer 10 centimeter onder de elleboog.
    • Is de kinderwagen of buggy voor u goed in te klappen?  Bij sommige type kinderwagens of buggy's is de ontgrendeling ook met minder kracht of met één hand mogelijk.
    • Op welk terrein wilt u kunnen rijden en wilt u hem meenemen in de auto? Ook deze afwegingen zijn belangrijk. Hoe lichter en kleiner de ingeklapte wagen, hoe makkelijker hij te tillen is. 
    • Een kinderwagen met 4 grote zwenkwielen is wendbaar, eenvoudig te duwen en het kost u minder energie. Wel moet u vaker bijsturen op oneffen terrein. Een driewieljogger heeft weer een grotere draaicirkel en u hoeft minder bij te sturen.
    • De banden zijn ook belangrijk. Luchtbanden rijden licht en vangen schokken op. Dit is niet alleen fijn voor uw kindje maar ook voor u, als u gevoelige of pijnlijke handen heeft.

    Vervoeren

    Op het lichaam

    • Een draagdoek of een buikdrager. Bij een grote winkel kunt u de verschillende types alvast uitproberen met een (verzwaarde) pop. 
    • Een voordeel van een draagdoek en buikdrager is dat u uw handen vrij hebt
    • Een draagdoek of buikdrager beperkt wel uw bewegingsvrijheid. Reiken, grijpen en bukken gaat dan minder goed.

    In een Maxi Cosi

    Probeer het lopen met de Maxi Cosi tot een minimum te beperken. Dit dragen belast op vele manieren uw rug, schouders en armen. Vooral als u hem aan de arm haakt, hem omhoog zwiept met de knie of met twee handen voor u draagt. Het scheelt al als u de Maxi Cosi op een andere plaats vasthoudt. Volg de volgende stappen:

    • Stap 1: Ga door uw knieën en hurk naast de Maxi Cosi.
    • Stap 2: U haakt uw arm, die het dichtst bij de Maxi Cos is, door het hengsel.
    • Stap 3: Strek uw arm en draai uw onderarm naar binnen. Zover dat uw handpalm weer naar buiten wijst.
    • Stap 4: Pak met uw hand het draaipunt van het hengels en knop vast, terwijl het hengsel tegen de binnenzijde van uw elleboog drukt.
    • Stap 5: Sta nu vanuit uw benen op.    
    • Er zijn schouderbanden in de handel die je met een Lockfit gesp aan de Maxi Cosi klikt. U draagt de Maxi Cosi dan met een draagriem over een schouder en rug. Dit kan minder zwaar zijn dan ingehaakt in uw arm, maar het blijft een belasting voor uw rug en schouders. 

    Met een kinderwagen of buggy

    • Probeer goed met de kinderwagen mee te lopen. Door de wagen dicht bij uw lichaam te houden en met uw benen kracht te zetten, haalt u de kracht minder uit uw (beperkte of pijnlijke) armen of handen. Het rijden zal lichter gaan.
    • Als duwen zwaar voor uw armen of polsen is, probeer dan uw polsen recht te houden en op de duwstang te laten rusten. Haak slechts enkele vingers om de duwstang. U zult merken dat u meer ontspannen de wagen voortduwt. Eventueel kunt u verticale handgrepen, zoals bij een mountainbike of tourfiets, op de duwbeugel laten monteren door een fietsenmaker. Ook dan staan uw polsen in een rechte stand wanneer u duwt.  
    • Duw ter afwisseling een tijdje met uw buik
    • Kies zoveel mogelijk voor de op- en afritjes van de stoep. U hoeft dan minder kracht te zetten om de stoep op en af te komen. 
    • Heeft u een slechte handfunctie of pijnlijke handen? Haak uw onderarmen rond de duwstang om de kinderwagen achterstevoren een stoep op te trekken.  
    • Een doorlopende duwbeugel is handig als u met één hand de kinderwagenduwt. U kunt dan steeds de beste hoek kiezen voor de kant waar u naartoe wilt. Een buggy heeft vaak twee handgrepen, door een dwarsstang te monteren, is de buggy daarna ook geschikt voor éénhandig gebruik. 

    Van meerdere kinderen

    Gaat u op stap met meerdere en wat oudere kinderen die nog niet zo ver kunnen lopen? Dan kunt u denken aan: 

    • Een meerijdplankje aan de kinderwagen. Het kind kan staan of zitten en meerijden. Het duwen kost u wel meer kracht. 
    • Zodra het mogelijk is, kunt u uw kind mee nemen met een loopfietsje of een stepje. Het kind is zo lekker in beweging en oefent zijn balans als voorwaarde voor het latere fietsen. Het bespaart u energie omdat u minder kinderen (gewicht) met de kinderwagen hoeft voort te duwen.
    • Loopt uw kind te snel of snel bij uw weg? Overweeg dan het gebruik van een kindertuigje. Of met een (honden)riem die automatisch in- en uitrolt. U kunt de riem om uw taille of aan uw broekriem bevestigen als uw hand- of armproblemen heeft.  

    Alternatieven

    Meer informatie

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: