Tips bij het vervoeren van een kind met de fiets
Als u zelf pijn, fysieke problemen ondervindt of herstellende bent, kan het lastig zijn om uw baby of kind op de fiets te vervoeren. Ook als u een beperkte arm of handfunctie heeft zijn er mogelijkheden om uw kind veilig op de fiets te vervoeren.
Laatst bijgewerkt op: 17-07-2025
Voorbereiding
- Er komen steeds weer nieuwe producten voor het vervoer van kinderen op de markt. Laat u dus goed informeren en probeer de verschillende mogelijkheden uit in een fysieke winkel. U kunt dan voelen en ervaren of het fietsstoeltje voor u te gebruiken is. Bijvoorbeeld of u de sluitingen eenvoudig open en dicht krijgt.
- Dit geldt natuurlijk ook voor tweedehands producten. Juist bij wat oudere fietsstoeltjes kan het gebruik eenvoudiger zijn. Let op dat er een CE-keurmerk op de stoel aanwezig is, en dat alle onderdelen aanwezig zijn.
- Als u maar één hand kunt gebruiken of weinig kracht heeft kunt u ook de gespen van het fietsstoeltje laten vervangen. Bijvoorbeeld een Fidlockgesp die in elkaar klikt met een magneet. Openen doet u door met u vingers te schuiven, te draaien of met een hefboomp: de Fidlock V gesp. Cobrasluitingen zijn ook eenhandig te openen en te sluiten. Let op dat het vervangen van gespen de veiligheid van het product niet in gevaar brengt.
- Maak ook vooral gebruik van de steeds veranderende vaardigheden en mogelijkheden van uw kind. Dit scheelt u dragen en tillen. Laat uw kind zelf op de fiets klimmen.
- Heeft u ernstige beperkingen in uw handen of armen? Dan kunt u de aanschaf van kinderverzorgingsproducten en vervoersmiddelen bespreken met uw ergotherapeut. En als er aanpassingen nodig zijn, kan een ergotherapeut of handtechnicus deze maken, nog voordat uw kindje geboren is.
- Vraag uzelf steeds af of de gekozen oplossing nog steeds bij jullie past en werkt. Kinderen groeien en daarmee veranderen ook de oplossingen om uw lichaam zo min mogelijk te belasten.
- Heeft u moeite met de inspanning van het fietsen zelf? Denk dan aan een elektrische fiets of bakfiets.
Materialen
- Kies voor een goede stevige fietsstandaard. Er zijn standaarden met twee poten waarmee u de fiets stabiel kunt parkeren. Informeer bij de fietsenmaker naar de mogelijkheden. Toezicht blijft natuurlijk nodig, de fiets kan altijd omvallen.
- Met een ‘balhoofd stuurslot’ op uw stuur kunt u het stuur met één draai vastzetten. U verankert de positie van het stuur. Samen met een goede standaard staat de fiets stabiel. De kans dat de fiets omvalt is dan een stuk kleiner.
- Bij lage of geen armleuningen op het fietsstoeltje hoeft u het kind minder hoog op te tillen.
Vervoeren
ANWB
Op de fiets
Het is lastiger om een kind op de fiets te tillen als u pijn of beperkingen heeft. U moet de fiets in balans houden én het kind optillen.
- Neem het kind bij voorkeur in het achterzitje mee. Bij een voorstoeltje moet het kindje hoger opgetild worden en de beentjes tussen de stang en het stuur geplaatst worden. Het kind moet zowel voorop als achterop goed zelfstandig kunnen zitten. Bij een achterzitje is de meeste zitbalans nodig.
- Help het kind met klimmen in het achterstoeltje. Maak gebruik van de omgeving. Laat hem op een laag muurtje klimmen of ga naast de stoeprand staan en laat hem van daar in het achterzitje klimmen. Of laat uw kind op uw fietsframe klimmen en zo met houvast aan u en het zadel in het achterzitje klimmen. Met enige oefening van u en uw kind wordt dit steeds makkelijker. Dit vraagt wel veel vaardigheden van u om de fiets stabiel te houden.
- Monteer het achterzitje eventueel dwars op de fiets. Zodat u de fiets stevig tegen een muur kunt zetten, terwijl u het kind op de fiets tilt. De benen van uw kind zijn dan aan de kant vanwaar u opstapt.
- Laat uw kind gaan staan voordat u hem eruit tilt. U kunt hem dan makkelijker vastpakken onder de billen.
Een familiefiets is een extra lange fiets met meerdere zitplaatsen. Met een dubbele standaard tegen omvallen. Er zijn er in verschillende soorten en maten.
- Als stadsfiets met of zonder verlengde achterzijde en bagagedrager. Met twee zitplekken achterop.
- Als tandem voor als de kinderen verschillende leeftijden hebben. Kleine kinderen in een kinderzitje en grotere kinderen kunnen meefietsen.
Met een bakfiets
- Zorg dat de bakfiets goed stabiel staat bij stilstand en niet uw inspanning nodig heeft om overeind te blijven. Twee wielen achter elkaar staat minder stabiel dan een driewielbakfiets.
- Kunt u de bakfiets goed besturen? Een doorlopend stuur kan handiger zijn als u eenhandig bent. Er zijn fietsen waarbij het stuur los van de bak kan draaien, dat scheelt als u armproblemen ervaart. Een tweewielbakfiets met twee wielen achter elkaar ervaren mensen soms als makkelijker te manoeuvreren dan een driewielbakfiets.
- Zet bij eenhandigheid de handremmen over naar één remhendel voor twee remkabels. De fietsmaker kan dit voor u doen. Zorg ervoor dat de remkabel van de voorrem iets later aangrijpt dan uw achterrem. U remt zo veilig. Test het met een aantal noodstoppen. U voelt dan of de afstelling goed voor u is.
Met een fietskar
- Zorg voor een veilige eigen fiets waarmee u de fietskar trekt.
- Zorg voor een goede en stevige koppeling van de fiets met de fietskar. Als uw fiets omvalt mag de fietskar niet mee kantelen.
- Zorg voor een goede vering en stevige bodem in de fietskar.
- Het is prettig als de fietskar een brede fietsbasis heeft en een laag zwaartepunt.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Kind(eren) vervoeren.
- Op ANWB.nl vindt u meer informatie over kinderen meenemen op de fiets.
- Op Intermobiel.com vindt u opvoed aanpassingen voor ouders met een lichamelijke handicap.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.