Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Driewielfiets, elektrisch

Met elektrische driewielfietsen kunt u zelfstandig fietsen zonder groot risico op vallen. Door de elektrische trapondersteuning trapt u minder zwaar. De elektrische driewielfiets heeft twee wielen achter of twee wielen voor, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit heeft. Driewielfietsen voelen in de bocht anders aan: ze hellen niet mee.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een elektrische driewielfiets?

  Een elektrische driewielfiets biedt extra stabiliteit bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen. Door de elektrische ondersteuning kunnen fietsers met minder  uithoudingsvermogen of spierkracht toch langere afstanden fietsen.

  Hoe werkt een elektrische driewielfiets?

  De fietser rijdt met een driewielfiets net als met een standaardfiets. De ondersteuning die u aanzet, werkt alleen bij een trapbeweging. De ondersteuning stopt bij de meeste elektrische fietsen als de snelheid boven de 25 km komt. Elektrische driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. De driewielfiets met vrijloop(koppeling) heeft als voordeel dat de trappers niet meebewegen met het voortbewegen van de fiets. Daardoor kunnen de benen af en toe rusten tijdens het fietsen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Informeer bij een ergotherapeut of een driewielfiets medisch verantwoord voor u is, dit advies zit in de basisverzekering.
  • Een keuzewijzer om te bepalen of een driewielfiets iets voor u is, vindt u op www.blijfveiligmobiel.nl.
  • Elektrische driewielfietsen zijn er in diverse maten. U maakt de driewielfiets meer op maat met accessoires.
  • Veel aanpassingen voor de standaardfiets passen ook op elektrische driewielfiets.
  • Bij het fietsen moet u rekening houden met een breed achterstel als u de twee wielen aan de achterkant heeft.
  • Onderhoud is belangrijk. U regelt dat bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een  keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Elektrische driewielfietsen zijn er in verschillende uitvoeringen:

  • Elektrische driewielfiets met twee wielen aan de achterkant. Deze fietsen hebben een kleinere draaicirkel, zodat u gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is lichter dan met een fiets met twee wielen voor.
  • Elektrische driewielfietsen met twee wielen aan de voorkant. Deze fiets heeft een grotere draaicirkel, zodat u moeilijker kunt manoeuvreren en bochten nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Bij het fietsen ziet u wel goed hoe breed de fiets is.

  Alternatieven

  • Heeft u geen trapondersteuning nodig? Dan is er de gewone driewielfiets.
  • Er zijn driewielfietsen met een lage instap of van lichter materiaal. Sommige driewielfietsen met lage instap zijn inklapbaar.
  • Heeft u meer hulp nodig bij bijvoorbeeld sturen? Dan kan een driewielfiets voor twee personen dit oplossen.
  • Lukt het fietsen met drie wielen niet? Dan kunt u kijken naar een elektrische of gewone vierwielfiets. Hiermee kunt u (bijna) niet vallen.

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Het hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Participatiewet of de WIA . Voor een aanvraag via de Participatiewet gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de WIA doet u bij het UWV. Gebruik de informatie van de Hulpmiddelenwijzer voor uw aanvraag/gesprek bij uw gemeente of het UWV. Wacht altijd eerst op toestemming van uw gemeente of het UWV voordat u iets aanschaft of verplichtingen aangaat!

  Meer over Participatiewet en WIA

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Hulpmiddelen vanuit de Participatiewet en WIA/UWV

  De Participatiewet wordt uitgevoerd door de gemeente. Iedereen die kan werken maar het op de arbeidsmarkt zonder ondersteuning niet redt, valt onder de Participatiewet. De wet moet ervoor zorgen dat meer mensen werk vinden, ook mensen met een arbeidsbeperking.

  De gemeente kan zorgen voor:

  • Aanpassing van uw werkplek. Uw werkgever kan hiervoor een vergoeding aanvragen bij de gemeente. Het kan gaan om ‘niet-meeneembare voorzieningen’ zoals een traplift of deuren die vanzelf opengaan. Het kunnen ook ‘meeneembare voorzieningen’ zijn. Zoals een aangepaste bureaustoel of een braille-regel voor blinde of slechtziende werknemers.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  Gemeenten bepalen zelf wat voor hulp zij aanbieden. Hoe de gemeente mensen met een arbeidsbeperking begeleidt naar een baan, ligt vast in de wet en in een gemeentelijke verordening.

  Let op! Vanaf 1 januari 2024 kunnen mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen, bij UWV terecht voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen, zoals een voorleeshulp. 

  De WIA wordt uitgevoerd door het UWV. De wet is bedoeld voor mensen die door ziekte of een beperking niet of maar gedeeltelijk kunnen werken. Of hulp nodig hebben bij het volgen van scholing of onderwijs.  Werkplekaanpassingen en hulpmiddelen die nodig zijn om werken of onderwijs volgen (weer) mogelijk te maken, kunnen vergoed worden vanuit de WIA. Dat geldt ook voor diensten, bijvoorbeeld een doventolk of taxikostenvergoeding.

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  • U kunt een voorziening of hulpmiddel (digitaal) aanvragen bij het UWV, eerst wordt er gekeken of UWV bevoegd is om de voorziening uit te delen. Het kan zijn de voorziening via de gemeente of de zorgverzekering moet lopen. Soms moet de werkgever het middel zelf regelen. Hierover ontvangt u schriftelijk een bericht.
  • Als UWV de voorziening of hulpmiddel mag verstrekken, wordt de aanvraag doorgestuurd naar een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts. Zij beoordelen of u er recht op hebt. Zij stellen vast of uw ziekte of beperking u belemmert bij uw werkzaamheden of bij het volgen van onderwijs. Daarnaast kijken ze of de voorziening of het hulpmiddel ook “passend’ is om uw werk goed te (blijven) doen of onderwijs te kunnen volgen.
  • Binnen 8 weken krijgt u bericht of u in aanmerking komt voor de voorziening. Bij een ja, wordt het bestelproces in gang gezet. Is er een technisch hulpmiddel nodig, dan komen de leverancier én de arbeidsdeskundige langs om de situatie te bekijken. Gaat het om een bureau of bureaustoel op maat dan worden meteen de juiste maten opgemeten.

  Informatie

  • Neem voor informatie op maat contact op met de UWV. Of kijk op www.uwv.nl.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Meer informatie

  • Veel schadeverzekeraars hebben een speciale verzekering voor elektrische fietsen. Een WA-verzekering is niet verplicht. Echter bij de Speed pedelec wel. Meer informatie vindt u op www.anwb.nl.
  • Op www.fietsersbond.nl vindt u meer informatie over elektrische driewielfietsen. Daar vindt u ook waar u kunt leren fietsen op een driewielfiets.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDriewielfiets, elektrisch met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: