Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wordt het vergoed?

Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? De keuzehulp hieronder: 'Ik heb een hulpmiddel nodig voor' leidt u naar deze eerste stap bij vergoedingen. Kleine alledaagse hulpmiddelen koopt u in een huishoudwinkel, hulpmiddelenwinkel of tweedehands. Ezelsbruggetje: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijgt u niet vergoed. Dat heet algemeen gebruikelijk.

Inhoud

  Inhoud

  Keuzehulp vergoedingen

  Tips

  • Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding en heeft u een medische indicatie? Wacht op goedkeuring van de vergoedende instantie voordat u iets koopt.
  • Gaat u met uw gemeente praten over hulpmiddelen en zorg (keukentafelgesprek) dan heeft u recht op een onafhankelijke cliĆ«ntondersteuner, geef dit aan bij het aanvragen van het gesprek.
  • U kunt ook via uw zorgverzekeraar hulp krijgen bij het vinden van de zorg die bij u past. Zorgverzekeraars geven zorgadvies, doen aan wachtlijstbemiddeling en helpen u bij uw keuze voor de juiste zorgaanbieder. Dit geldt alleen voor de zorg die u vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) ontvangt. Zie voor meer informatie: Wat als u er niet uitkomt - zorgverzekeraar.
  • Wilt u geen zorghulpmiddelen in natura maar geld om deze zelf aan te kopen, vraag dan een indicatie aan voor een pgb. Informatie kunt u vinden op www.overheid.nl.
  • Heeft u een laag inkomen, informeer bij uw gemeente voor ondersteuning in de vorm van aanvullende bijstand.
  • Heeft u het hulpmiddel zelf aangeschaft? Misschien kunt u dit als zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte.

  Wetten en regelingen

  Wie en wat hoort bij welke zorgwet, infographic.

  De hele pdf: Wie en wat hoort bij welke zorgwet? vindt u onderaan deze pagina.

  Bent u een zorgverlener en wilt u meer weten over wetten, regelingen en vergoedingen om uw klanten beter te kunnen bijstaan?

  Aan de informatie in deze documenten kunnen geen rechten worden ontleend.

  Downloads

  Deel deze pagina via: