Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Wordt het vergoed?

Welk hulpmiddel wordt door wie en via welke wet of regeling vergoed? Waar klop ik als eerste aan? De keuzehulp hieronder: 'Ik heb een hulpmiddel nodig voor' leidt u naar deze eerste stap bij vergoedingen. Kleine alledaagse hulpmiddelen koopt u in een huishoudwinkel, hulpmiddelenwinkel of tweedehands. Ezelsbruggetje: zou ik het zelf sowieso hebben aangeschaft, dan volgt er geen vergoeding. Neem iets als bestek; aangepast bestek krijgt u niet vergoed. Dat heet algemeen gebruikelijk.

Inhoud

  Inhoud

  Keuzehulp vergoedingen

  Tips

  • Wilt u in aanmerking komen voor een vergoeding en heeft u een medische indicatie? Wacht op goedkeuring van de vergoedende instantie voordat u iets koopt.
  • Gaat u met uw gemeente praten over hulpmiddelen en zorg (keukentafelgesprek) dan heeft u recht op een onafhankelijke cli├źntondersteuner, geef dit aan bij het aanvragen van het gesprek.
  • U kunt ook via uw zorgverzekeraar hulp krijgen bij het vinden van de zorg die bij u past. Zorgverzekeraars geven zorgadvies, doen aan wachtlijstbemiddeling en helpen u bij uw keuze voor de juiste zorgaanbieder. Dit geldt alleen voor de zorg die u vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) ontvangt. Zie voor meer informatie van de Overheid: Wat als u er niet uitkomt - zorgverzekeraar.
  • Wilt u geen zorghulpmiddelen in natura maar geld om deze zelf aan te kopen, vraag dan een indicatie aan voor een pgb. Informatie kunt u vinden op www.overheid.nl.
  • Heeft u een laag inkomen, informeer bij uw gemeente voor ondersteuning in de vorm van aanvullende bijstand.
  • Heeft u het hulpmiddel zelf aangeschaft? Misschien kunt u dit als zorgkosten aftrekken bij uw belastingaangifte.

  Wetten en regelingen

  De hele pdf: Wie en wat hoort bij welke zorgwet? vindt u onderaan deze pagina.

  Bent u een zorgverlener en wilt u meer weten over wetten, regelingen en vergoedingen om uw klanten beter te kunnen bijstaan?

  Aan de informatie op deze en onderliggende pagina's kunnen geen rechten worden ontleend.

  Downloads

  Deel deze pagina via: