Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Hulpmiddelen bij beroerte (CVA)

Als de bloedtoevoer in de hersenen plotseling onderbroken wordt is er sprake van een beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident). Bij 80% gaat het om een herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat af waardoor de toevoer van bloed en dus zuurstof dat deel van de hersenen niet meer bereikt. Bij een hersenbloeding springt er een bloedvat in de hersenen, die de toevoer van bloed en zuurstof belemmert. Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke CVA, de belemmering lost vaak binnen 24 uur op. Op deze pagina vindt u informatie over hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij persoonlijke verzorging, eten en drinken en ontspanning.

HM-uw-situatie-beroerte-cva

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 18-03-2024

   

  YouTube video thumbnail

  Hulpmiddelen bij Beroerte (CVA) 

  Persoonlijke verzorging 

  Als u maar één arm en hand kunt gebruiken door een (gedeeltelijke) verlamming wordt aankleden, wassen, afdrogen en tandenpoetsen lastig. U bent er langer mee bezig, het kost meer energie. Er zijn hulpmiddelen die het aankleden ondersteunen, denk hierbij aan een aankleedstok, broek aantrekhulp, sliplift, een knoophaak

  Maar u kunt het ook op een andere manier aanpakken, misschien door kleding en schoenen te gebruiken zonder rits en veters of deze aan te (laten) passen. 

  Eten en Drinken 

  Om met minder kracht in arm en hand te eten en drinken kan praktische problemen met zich meebrengen. De meeste flessen en potten zijn lastig te openen. Bij het kopen kunt u hier al rekening mee houden, wat lukt wel en wat lukt niet, maar er zijn ook hulpmiddelen als: potopeners en antislipmateriaal waardoor u meer kracht met één hand kunt zetten. Ook als u vanwege de beroerte slikproblemen heeft kan een speciale beker met slokregulatie problemen als verslikken voorkomen. Bij het eten of ontbijten zijn hulpmiddelen als een bordrand of ontbijtplank met noppen te gebruiken. U hoeft zich nog maar op één handeling te concentreren. 

  Ontspanning 

  Tuinieren is inspannend, vooral als u maar aan één kant genoeg kracht heeft. Met aangepast gereedschap kunt u weer werken in de tuin. Lees ook onze tips voor tuinieren met meer gemak. Maar ook voor breien, haken en knutselen zijn er diverse hulpmiddelen: borduurring, breimachine, een speciale schaar. Ook voor contact onderhouden, spelletjes spelen op computer of telefoon zijn er diverse hulpmiddelen of instellingen waarmee u deze met één arm of hand kunt doen. Intiem zijn wordt anders, juist na een tijd van zorgen voor en aanpassen aan de nieuwe situatie. Naast praten over hoe er een nieuwe vorm gevonden kan worden voor intiem zijn, zijn er hulpmiddelen, tips of handigheidjes om te genieten.

  Vergoedingswijzer

  Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer. 

  Meer informatie 

  • Op de Hartstichting.nl over beroerte. 
  • Brochure: Na een beroerte van de Hartstichting.
  • Op Hersenletsel.nl: Lotgenoten contact en vragen bij afasie : Hersenletsel.nl en 
  • Alles over hersenletsel in gewone taal. 
  • Op Thuisarts.nl over een beroerte.
  • De FAST test: (FACE) kijk of de mond scheef hangt en vraag te lachen of om de tanden te laten zien. (ARM), kijk of de armen daadkrachtig en zonder te zwalken beiden naar voren gebracht worden. (SPEECH) kijk of het praten lukt, dat de woorden goed uitgesproken worden en samenhangend zijn. (TIME) noteer de tijd en aanvang, dit is belangrijk voor zowel de behandeling als voor 112 of de huisarts. Tijdsverlies= hersenverlies. 
  • Video UMCG Eenhandig zelfstandig: vrijetijdsbesteding.
  • Video UMCG Eenhandig zelfstandig: taken in en om huis.
  • (2023)Nieuwe Free Learning 'Herkennen van Spasticiteit'! Deze Free Learning module is bedoeld voor zorgverleners, (para)medici, vrijwilligers, mantelzorgers, cliënten in de langdurige zorg (intra- en extramuraal) of anderen die meer willen weten over spasticiteit. Spasticiteit is een verhoogde spanning in de spieren en kan onder andere optreden na een beroerte (Cerebro Vasculair Accident (CVA)), een dwarslaesie of na traumatisch hersenletsel, bij aangeboren hersenletsel of Multiple Sclerose (MS).

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: