Hulpmiddelen bij beroerte (CVA)
Als de bloedtoevoer in de hersenen plotseling onderbroken wordt is er sprake van een beroerte of CVA (Cerebro Vasculair Accident). In Nederland worden ieder jaar meer dan 40.000 mensen getroffen door een beroerte. In 80 % hiervan gaat het om een herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat af waardoor de toevoer van bloed en dus zuurstof dat deel van de hersenen niet meer bereikt. Bij een hersenbloeding springt er een bloedvat in de hersenen, die de toevoer van bloed en zuurstof belemmert. Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een tijdelijke CVA, de belemmering van doorstroming lost binnen 24 uur op.
Op deze pagina vindt u informatie over enkele hulpmiddelen en tips die u kunnen ondersteunen bij het dagelijkse leven.


Hulpmiddelen bij Beroerte (CVA)
Persoonlijke verzorging
Als u maar één arm en hand kunt gebruiken door een (gedeeltelijke) verlamming wordt aankleden, wassen, afdrogen en tandenpoetsen lastig. U bent er langer mee bezig, het kost meer energie. Er zijn hulpmiddelen die het aankleden ondersteunen, denk hierbij aan een aankleedstok, broek aantrekhulp, sliplift, een knoophaak.
Maar u kunt het ook op een andere manier aanpakken, misschien door kleding en schoenen te gebruiken zonder rits en veters of deze aan te (laten) passen. Andere tips zijn: uw haar kunt verzorgen met één hand, het aantrekken van ondergoed, een broek en vingernagels knippen.
Eten en Drinken
Om met minder kracht in arm en hand te eten en drinken kan praktische problemen met zich meebrengen. De meeste flessen en potten zijn lastig te openen. Bij het kopen kunt u hier al rekening mee houden, wat lukt wel en wat lukt niet, maar er zijn ook hulpmiddelen als: potopeners en antislipmateriaal waardoor u meer kracht met één hand kunt zetten. Ook als u vanwege de beroerte slikproblemen heeft kan een speciale beker met slokregulatie problemen als verslikken voorkomen. Bij het eten of ontbijten zijn hulpmiddelen als een bordrand of ontbijtplank met noppen te gebruiken. U hoeft zich nog maar op één handeling te concentreren. Lees vooral ook onze tips bij het drinken en bij het eten met bestek.
Ontspanning
Tuinieren is inspannend, vooral als u maar aan één kant genoeg kracht heeft. Met aangepast gereedschap kunt u weer werken in de tuin. Lees ook onze tips voor tuinieren met meer gemak. Maar ook voor breien, haken en knutselen zijn er diverse hulpmiddelen: borduurring, breimachine, een speciale schaar. Ook voor contact onderhouden, spelletjes spelen op computer of telefoon zijn er diverse hulpmiddelen of instellingen waarmee u deze met één arm of hand kunt doen. Intiem zijn wordt anders, juist na een tijd van zorgen voor en aanpassen aan de nieuwe situatie. Naast veel praten, zijn er hulpmiddelen, tips of handigheidjes om te genieten.
Vergoedingswijzer
Er zijn veel verschillende hulpmiddelen die niet/wel vergoed worden door de zorgverzekeraar/gemeente/ UWV/Fonds. Wel of niet met een eigen bijdrage. Meer informatie vindt u op de specifieke pagina over het hulpmiddel op de Hulpmiddelenwijzer.
Meer informatie
- Op de Hartstichting.nl over beroerte.
- Brochure: Na een beroerte van de Hartstichting.
- Op Hersenletsel.nl: Lotgenoten contact en vragen bij afasie : Hersenletsel.nl en
- Alles over hersenletsel in gewone taal.
- Op Thuisarts.nl over een beroerte.
- De FAST test: (FACE) kijk of de mond scheef hangt en vraag te lachen of om de tanden te laten zien. (ARM), kijk of de armen daadkrachtig en zonder te zwalken beiden naar voren gebracht worden. (SPEECH) kijk of het praten lukt, dat de woorden goed uitgesproken worden en samenhangend zijn. (TIME) noteer de tijd en aanvang, dit is belangrijk voor zowel de behandeling als voor 112 of de huisarts. Tijdsverlies= hersenverlies.
- Video UMCG Eenhandig zelfstandig: vrijetijdsbesteding.
- Video UMCG Eenhandig zelfstandig: taken in en om huis.