Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij planten, verpotten en zaaien

Als u een beperkte arm- en handfunctie hebt, kan het zaaien, verplanten en verpotten van planten soms lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips waarmee dit misschien eenvoudiger voor u wordt. 

Inhoud

  Inhoud

  De juiste werkhoogte 

  Zorg voor een juiste en prettige werkhoogte, afhankelijk van of u staand of zittend wilt of moet werken. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een verhoogde (onderrijdbare) plantenbak of een (verrijdbaar) tuinbankje. Meer informatie over de juiste werkhouding vindt u in de arbocatalogus Werkhoudingen - Basiswerkzaamheden in de tuin als pdf onderaan deze pagina.

   Planten en verpotten

  • Gebruik losse aarde en schep de potjes vol met een schepje, met uw blote hand(en) of gebruik een ander potje als schep.  
  • Hebt u te weinig kracht om een schepje vast te houden en te scheppen? Fixeer dan uw hand om de greep met klittenband of een hulpmiddel. Lees meer bij onze tips voor vegen
  • Een grote (aangepaste) lepel kan ook handig zijn om een kleiner gat in de aarde te scheppen.  
  • Gebruik een (krokus)bollenplanter of pootstok om een gat te maken voor de plantjes. Deze zijn in verschillende uitvoeringen en groottes te koop en aan te passen aan uw mogelijkheden. 
  • Laat het potje van tevoren een aantal keren op de ondergrond ‘vallen’, de aarde zit dan wat steviger in het potje. Pak het plantje of de zaailing vast met uw vingers of klem deze tussen twee delen van uw beide handen en leg het in de aarde en dek toe met wat aarde. Druk licht aan. Geef een beetje water om het plantje steviger te laten staan, u hoeft het plantje zo niet heel stevig aan te drukken. 
  • Bij weinig kracht kunt u ook gebruikmaken van een (aangepaste) saladetang, of de ‘omgekeerde’ grijper of helping hand, deze opent als u knijpt.   

  Zaaien

  • Doe de zaden eerst in een ander klein potje dat u gemakkelijk kunt vasthouden of vastklemmen. Schud de zaden daar vervolgens uit op de grond. 
  • Hebt u (zeer) kleine zaadjes? Vermeng deze eerst met scherp zand in een potje en strooi ze dan uit. 
  • Is het plantbed wat lager gelegen? Gebruik een langere Pvc-buis en plaats deze op de juiste plekken en laat de zaden door de buis heen zo op de goed plek vallen. Bekijk onderstaande video (vanaf 00:38) voor een demonstratie: 
  YouTube video thumbnail

  Alternatieven 

  • Zaaien en planten in composteerbare bakjes zorgt ervoor dat u gemakkelijker kunt verplanten; het plantje hoeft niet uit het potje. U kunt hiervoor ook opgerold papier of wc-rolletjes gebruiken.  
  • Maak zelf uw verhoogde plantentafels, u kunt hiervoor diverse materialen die u al in huis heeft gebruiken. 

  Meer informatie   

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Downloads

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: