Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Over ErgHandig

ErgHandig en Vilans zijn een samenwerking aangegaan om de al bestaande Hulpmiddelenwijzer uit te breiden met handelingssuggesties. Zo zijn er voor activiteiten van het dagelijks leven niet alleen relevante hulpmiddelen te vinden, maar zijn er door ErgHandig tips gegeven over hoe je een handeling anders kan doen. Bijvoorbeeld: iemand kan na een handamputatie elastische veters kopen bij problemen met veters strikken (hulpmiddel), maar iemand kan ook ánders leren veters strikken. Aangepaste veters zijn dan niet nodig. Zo wordt de gebruiker snel(ler) geholpen en geïnspireerd zijn eigen vaardigheden te vergroten. Vaak zijn hulpmiddelen niet nodig. Het maakt iemand minder afhankelijk en dus zelfstandiger. Daarnaast is het ook nog eens een doelgerichte en duurzame oplossing.

ErgHandig is een initiatief van 4 ergotherapeuten uit de medisch specialistische revalidatie. Binnen de revalidatie leert u omgaan met uw beperkingen en/of aandoening. Door herstel en door training wordt de zelfstandigheid vergroot. Hierdoor bent u minder afhankelijk van anderen.

Beperkingen hebben invloed op uw dagelijks leven en soms kunt u hierdoor uw bezigheden als zelfverzorging, huishouden, werk, sport of hobby niet meer (zelfstandig) uitvoeren. Bij ErgHandig stimuleren/inspireren wij u om zo zelfstandig mogelijk te blijven. Door uw eigen activiteiten te kunnen uitvoeren, houdt u de regie over uw eigen leven.
Wij geloven dat de kwaliteit van leven toeneemt als u de regie in eigen handen heeft en uw activiteiten weer zelf kan.

Door iets op een andere manier uit te voeren dan u gewend was, lukt het vaak om toch iets zelfstandig te doen. Noem het tips en tricks, noem het life-hacks. Wij vinden het gewoon Erghandig!
Er zijn vaak simpele hulpmiddelen die u daarbij kunt gebruiken. Deze hulpmiddeltjes heeft u vaak al in huis en dat is wel zo duurzaam!
Onze ervaring is dat een (duur) hulpmiddel niet altijd de beste oplossing is.

Deze tips hebben we voor u verzameld en uitgewerkt tot 'handig (anders) doen'. Deze handelingssuggesties zijn ter inspiratie. Soms zijn ze direct uitvoerbaar in uw situatie. Soms haalt u er een tip uit en past u de rest aan naar uw persoonlijke mogelijkheden. Mocht dit lastig gaan, zoek dan contact met een ergotherapeut bij u in de buurt om u daarbij te helpen.

De handelingssuggesties zijn bedoeld voor mensen die een beperking/aandoening ervaren en voor mensen in hun omgeving. Denk hierbij aan mantelzorgers, ouders, verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen en (ergo)therapeuten. Door onze kennis digitaal beschikbaar te maken, willen wij bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor iedereen. Daarom hebben wij, in samenwerking met Vilans, onze kennis toegevoegd aan de Hulpmiddelenwijzer.

ErgHandig bestaat uit (van links naar rechts op de foto):

20230408-foto-eghandig.jpg

Marieke Harmer-Bosgoed

 • Sinds 2005 werkzaam als ergotherapeut in De Hoogstraat Revalidatie, Orthopedie.
 • Expertise: armamputatie, congenitale reductiedefecten, zenuwletsel van de arm/hand, eenhandig functioneren, (preventie van) overbelasting klachten bij arm/handletsel. Amputatie van 3 of 4 ledematen.
 • Bestuurslid van de werkgroep amputatie en prothesiologie van de arm (WAP-A).

Margreet Kleene

 • Sinds 2002 werkzaam als ergotherapeut in De Hoogstraat Revalidatie, Dwarslaesie.
 • Expertise: Handbehandeling bij  hoge dwarslaesie, zelfstandig functioneren met dwarslaesie, voorzieningen coördinator.

Madelein Vroomen

 • Sinds 2000 werkzaam als ergotherapeut in De Hoogstraat Revalidatie, Orthopedie.
 • Expertise: problematiek complexe hand, armamputatie, congenitaal reductiedefect, plexus letsel, preventiemedewerker beeldschermwerk.
 • Lid adviesraad hand-ergotherapie.
 • Lid commissie CPK van NVHT.

Timo Visser 

 • Van 2009 - 2022 werkzaam als ergotherapeut in De Hoogstraat Revalidatie, Neurologie.
 • Expertise: eenhandig functioneren, motorische en cognitieve revalidatie bij CVA en NAH, energiemanagement.

Deel deze pagina via: