Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij tuinplanten water geven

Heeft u een verminderde arm-/handfunctie of kunt u maar één hand gebruiken? Dan kan het water geven van (tuin)planten een uitdaging zijn. Ook wanneer u in een rolstoel zit, kan deze activiteit lastig zijn. Op deze pagina vindt u tips en alternatieven die u hierbij kunnen helpen. 

Inhoud

    Inhoud

    Gepubliceerd op: 27-05-2024

    De gieter

    • Zet de gieter onder de buitenkraan op een voor u goed bereikbare hoogte. Ze hem eventueel op een verhoging, steen of bankje. 
    • Een kraan met een hendel is eenvoudiger om te gebruiken als u een verminderde handfunctie hebt.  
    • Kies een gieter die eenvoudig is in gebruik. Met een grotere gieter hoeft u niet vaak heen en weer te lopen, maar deze is wel zwaarder. De plaats van het handvat kan ook maken dat hij prettiger tilt. Probeer of een handvat boven op de gieter beter voor u werkt dan een handvat aan de achterzijde of omgekeerd.  
    • Een gieter met een extra lange tuit zorgt ervoor dat u gerichter water kunt geven over een langere afstand. U kunt ook zelf een stuk (tuin)slang of pvc-buis bevestigen aan de tuit van de eigen gieter.  
    Engelse zinken gieter met een afneembare verlenging van de tuit.
    • Heeft u weinig kracht? Ondersteun de hand waarmee u de gieter hanteert met uw andere hand of laat deze rusten op uw knie (of ander voorwerp wat in de buurt staat).  
    • Zit u in een rolstoel en heeft u een beperkte rompbalans? Probeer uzelf dan eens op borsthoogte vast te maken aan de rugleuning van de rolstoel met een sjaal of band. U kunt dan verder reiken en met beide handen werken. 

    De tuinslang

    • Het gebruik van een tuinslang voorkomt heen en weer lopen of rijden. Kies een slang met een aansluiting (aan de tuinkraan) die u eenvoudig kunt hanteren. En zijn ook kranen die twee uitlopers hebben: één voor de emmer of gieter en één waar de slang aan kan. U hoeft zo niet te wisselen. 
    • Een mondstuk waarmee u de watertoevoer op de slang aan en uit kunt zetten voorkomt heen en weer lopen, rijden en waterverspilling. Kies voor een slang of lichtgewicht mondstuk of sproeilans die u gemakkelijk kunt vasthouden en licht te bedienen is. Kunt u de hendel inknijpen? Is het mogelijk om de hendel vast te zetten, zodat u niet steeds in hoeft te knijpen? Een mondstuk of sproeilans met hendel hoeft u niet in te knijpen, maar kunt u omzetten. 
    Mondstuk met hendel of knijp handvat om te sproeien met een tuinslang
    • Hebt u weinig kracht in uw hand(en)? Maak een handgreep, elastiek of handbeugel aan de slang waar u uw hand of enkele vingers doorheen kunt schuiven. Soms volstaan tie-wraps ook. 

    Alternatieven 

    • U kunt de planten ook water geven door middel van een druppelslang of een automatisch watergeefsysteem (sprinklersysteem). De slang of het systeem ligt dan altijd op dezelfde plek in uw tuin.   
    • Mulchen (het bedekken van de grond met een dikke laag schors, snoeiafval of bladeren) voorkomt dat de grond snel droog wordt. Ook het planten van plantjes in worteldoek voorkomt snelle uitdroging van de grond. 
    • Er zijn veel slimme methodes om een waterreservoir te maken in de aarde bij uw plantjes, bijvoorbeeld met een ingegraven fles of terracotta bloempot. U hoeft veel minder te gieten; het water wordt vanzelf langzaam afgegeven aan de grond. Er zijn ook waterdruppelaars te koop. Een waterdruppelaar is een kunststof bol op steel die u vult met water en in de (vochtige) aarde naast de plant steekt. De druppelaar geeft het vocht gedoseerd af. Ze zijn in verschillende maten te koop bij bijvoorbeeld tuincentra. 
    • Wilt of kunt u geen planten verzorgen, maar wilt u ze wel in uw tuin? Dan kunt ook u ook kiezen voor kunstgras, kunstbloemen of -planten die weerbestendig zijn.  

    Meer informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: