Plantentafel
Zit u in een rolstoel en wilt u graag tuinieren? Of valt bukken, lang staan en hurken u zwaar? Met een plantentafel is het mogelijk om uw hobby uit te (blijven) oefenen.
Laatst bijgewerkt op: 27-05-2024
Waarvoor dient een plantentafel?
Een plantentafel is geschikt voor zittend tuinieren. Ook wanneer u niet kunt bukken of gehurkt zitten biedt een plantentafel de juiste werkhoogte voor u. Kleine plantentafels kunt u ook binnen neerzetten.
Hoe werkt een plantentafel?
Een plantentafel is een verhoogde bak waarin u planten, kruiden en struiken plant of potten met planten plaatst. Onder sommige tafels is een vrije ruimte, waardoor u zittend in een stoel of rolstoel aan de tafel kan werken. U rijdt de (rol)stoel dan gedeeltelijk onder de tafel zodat u makkelijker bij de planten kunt. Bij andere plantentafels zit onderop een opbergruimte voor bijvoorbeeld gereedschap.
Belangrijk om te weten
- Een onderrijdbare plantentafel heeft als nadeel dat u snel boven uw macht werkt, omdat de tafel een zekere diepte nodig heeft voor de plantjes. Een voordeel is dat u recht voor uw werkvlak staat en het werkvlak meer op hoogte is.
- Een lagere, niet onderrijdbare bak is prettiger voor de schouders en bovenarmen; u werkt dan wel iets verder naar voren of gedraaid. Een bredere, vlakke rand om op te steunen is prettig.
- Verbouwt u plantjes die groot worden? Kies dan voor een wat lagere bak om te voorkomen dat de planten buiten uw bereik groeien.
- Voorzie de bak van een bewatersysteem (of geef elke dag water).
- Een afvoer voor overtollig water en een rand om de aarde vast te houden is gebruikelijk, zeker als u de tafel binnen gebruikt.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Plantentafels op alleen poten. Van hout of van ijzer.
- Plantentafels met opbergruimte voor gereedschappen.
- Tafels met meerdere lagen voor potten.
Alternatieven
- Zet uw plantenbakken op een gewone tafel of stellage.
- Een plantentafel kunt u ook zelf (laten) maken.
- Een verticale tuin biedt mogelijkheden om op allerlei verschillende hoogtes te kunnen werken en te plaatsen. U kunt deze kopen maar ook zelf maken van een pallet, opgehangen bakken of bloembakken etc. Zoek op internet naar ‘verticale tuin diy’, dan vindt u verschillende mogelijkheden.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Tips voor tuinieren met meer gemak en diverse hulpmiddelen en tips voor tuinieren op de Hulpmiddelenwijzer.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPlantentafel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!