Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor bukken

Bij rugklachten is het lastig om te bukken. Deze tips kunnen helpen om uw problemen te verminderen. We geven tips om het bukken te vergemakkelijken, maar ook tips waarmee u mogelijk de buk-beweging zelf kunt voorkomen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 14-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 24-03-2024

  Bukken vergemakkelijken

  Bukken is voor uw lichaam een zwaardere houding. Zeker het lang in een gebukte houding staan of zitten vormt een zwaardere belasting.  

  Probeer de volgende tips om het bukken te vergemakkelijken:

  • Vervang de buk-beweging, waarbij u met uw romp vooroverbuigt, door met een rechte rug door de knieën te gaan. De beweging vindt plaats in heupen en benen. Sta stevig met beide voeten iets in spreidstand en het gewicht over beide voeten verdeeld.  
  • Gebruik eventueel een steunpunt naast u, zoals een (stevige) stoel, aanrecht, werkbank of muur. 

  Been als hefboom bij bukken

  Als u een goede beenkracht en balans heeft, kunt u het volgende stappenplan volgen, waarbij u gebruik maakt van de hefboom van uw been: 

  • Stap 1: Buig gelijktijdig uw romp voorover en strek een been naar achteren; zorg dat romp en been in een lijn blijven.
  • Stap 2: Als u weer overeind komt, doet u het tegenovergestelde. U komt overeind en uw been komt gelijktijdig weer terug.

  Deze beweging is handig als u lichtere voorwerpen moet tillen en u voldoende ruimte achter u heeft voor uw been. De beweging is geschikt om lichtere voorwerpen uit bijvoorbeeld een kofferbak, kist of winkelwagentje te tillen. U heeft dan niet de mogelijkheid om door de knieën te gaan, maar moet toch op een of andere manier bukken. Of als u ver moet reiken, bijvoorbeeld over de tafel heen iets pakken. U kunt dan met een hand op tafel steunen en met de andere hand het voorwerp pakken.

  Bukken voorkomen

  Met onderstaande tips kunt u mogelijk de buk-beweging voorkomen:

  • Breng het werk naar u toe: breng werk op hoogte, bijvoorbeeld aan een werkbank, aanrecht of tafel of een plantenbak op hoogte. Gebruik bijvoorbeeld een shopper om de boodschappen in de auto mee te vervoeren. De lussen van de shopper zijn wat hoger en u hoeft een minder grote buk-beweging te maken om ze te pakken. U verzamelt meerdere voorwerpen in de shopper; u hoeft de buk-beweging minder vaak te maken. Maak de shopper niet te zwaar; gebruik liever meerdere tassen, die niet te zwaar gevuld zijn. 
  • Gebruik een helping hand/grijper om kleine voorwerpen van de grond te rapen zonder te bukken of een stoffer en blik op steel waarmee u kleine voorwerpen kan ‘opvegen’. 
  • Of maak gebruik van andere hulpmiddelen met een lange steel. Ook op deze manier brengt u het werk als het ware naar u toe. U werkt het best als u rond uw heuphoogte kracht moet zetten met uw armen. Voorkom dat u in gedraaide of zijwaarts gebogen houding werkt.  
  • Zet kracht met uw benen en haal de kracht zo min mogelijk uit uw handen vanuit het motto: “Loop mee met wat je doet”.  Bij stofzuigen loopt u bijvoorbeeld met uw benen op en neer en voorkomt u dat u op één plaats blijft staan en van daaruit met lange halen de stofzuigermond bij het vuil brengt. Ook bij het pakken van spullen in de keuken of bij het strijken; loop mee met wat u doet. Soms is de truc om spullen altijd met twee handen te pakken; zo dwingt u zichzelf er recht voor en dichtbij te gaan staan.  
  • Maak gebruik van een (laag) zitje als u langer in gebukte houding moet werken, bijvoorbeeld een kistje, opstapje of tuinkrukje
  • Zit u in een rolstoel? Doe dan het volgende: 

  Stappenplan om te bukken als u in een rolstoel zit

  Stap 1

  Voorkom dat de rolstoel naar voren kiept door de voorwielen van de rolstoel met het grootste oppervlak naar voren te plaatsen. Dit bereikt u door de rolstoel een klein stukje naar achteren te rijden.

  Stap 2

  Buk voorover en laat daarbij uw buik/romp volledig rusten op uw bovenbenen.

  Stap 3

  U kunt nu met beide handen voor u laag bij de grond iets pakken of doen.

  Voor mensen met een slechte rompbalans is de bovenstaande methode een manier om tweehandig laag iets te doen, bijvoorbeeld veters te strikken. U kunt deze methode trainen met een ergotherapeut of fysiotherapeut.

  Belangrijk om te weten

  • Bukken vormt voor uw lichaam een hogere belasting. Voorkom dus onnodig bukken. Draai zo min mogelijk met de rug, zeker tijdens een bukkende beweging. Bron: www.arboportaal.nl  
  • Voorkom ook in licht voorovergebogen houding werken, zowel staand als zittend.  
  • Zorg dat u in uw sterkste gebied kunt werken. Voor krachtactiviteiten is dat ongeveer 10 of meer centimeter onder ellebooghoogte, daarom gaan krachtactiviteiten ook beter als u staand werkt. 
  • Let erop u datgene wat u moet doen goed kunt zien. Vaak staan we gebukt, omdat we niet goed met onze ogen het werk kunnen controleren. Pas de werkhoogte eventueel wat naar boven aan; dit gaat vaak wel ten koste van de mate waarin u kracht kunt zetten. Soms is het handig om een bril met de juiste sterkte te gaan gebruiken of uw bril (met - glazen) af te zetten. 

  Alternatieven

  Vaak zijn er voor bijvoorbeeld tuinieren hulpjes bedacht die ook handig te gebruiken zijn in huis of tijdens werk. Kijk ook eens bij spullen die voor werknemers zijn bedacht.  

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: