Tips bij opruimen van de keuken
Heeft u minder energie? Kunt u zich niet goed concentreren? Als u minder kracht heeft, moeite heeft met het plannen van werkzaamheden of snel moe bent kunt u met deze tips uw keuken schoonhouden en opruimen.
Laatst bijgewerkt op: 26-01-2024
Algemeen
- Kies het juiste moment om op te ruimen. Neem bijvoorbeeld eerst rust na het maken en/of eten van ontbijt, lunch of avondeten en ruim daarna de keuken op. Plan dit in en laat niet alles liggen tot het einde van de dag of einde van de week.
- Verdeel het opruimen van de keuken in deelstappen en doe niet alles tegelijk. U kunt bijvoorbeeld de afwas in stappen doen: voorspoelen - afwassen – afdrogen – in de kast zetten. De vaatwasser uitruimen kunt u bijvoorbeeld opdelen door per rek te werken of bestek – glazen – borden en pannen. Een kast opruimen kunt u bijvoorbeeld plank voor plank doen.
- Berg spullen die u vaak nodig heeft op bij de plek waar u ze gebruikt. Dit werkt efficiënter en het opruimen kost u minder tijd.
- Werk op een rustig tempo, dan kunt u het langer volhouden.
- Als het mogelijk is kunt u het opruimen zittend doen, eventueel met een trippelstoel of zadelkruk.
- Als u huisgenoten heeft, kan het helpen om de taken te verdelen. Ook kinderen kunnen hun steentje bijdragen; alle beetjes helpen.
- Kies ervoor om de keuken na gebruik steeds op te ruimen. Als u bijvoorbeeld de afwas van meerdere dagen opstapelt op het aanrecht, kan het een (te) grote klus worden.
Belangrijk om te weten
- U kunt een ergotherapeut inschakelen voor tips op maat. Zij kunnen met u meedenken hoe u uw energie het beste kunt inzetten voor de diverse werkzaamheden in en rond het huis.
Meer informatie
- Bekijk verschillende hulpmiddelen voor koken op de Hulpmiddelenwijzer.
- Lees onze tips voor het uit de kast pakken van spullen.
- Lees ook onze algemene tips voor in de keuken. (volgt)
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.