Tips bij opruimen van de keuken
Heeft u minder energie? Kunt u zich niet goed concentreren? Als u minder kracht heeft, moeite heeft met het plannen van werkzaamheden of snel moe bent kunt u met deze tips uw keuken schoonhouden en opruimen.
Laatst bijgewerkt op: 03-01-2025
Voorbereiding
- Zorg dat u voldoende ruimte heeft om op te ruimen en uzelf te verplaatsen in de keuken. Wilt u bijvoorbeeld zittend opruimen? Dan heeft u ook ruimte nodig voor stoel, stakruk, trippelstoel of rollator.
- Gebruik lichte materialen; lichtgewicht bestek, lichtgewicht pannen, lichtgewicht borden maar ook licht schoonmaakmateriaal.
- De keuken is een werkplek: bewaar er alleen de spullen die u dagelijks of wekelijks gebruikt. Doe spullen die u niet gebruikt weg, zodat de kastjes en lades overzichtelijk zijn en u eenvoudig dingen kunt vinden. Gebruikt u bijvoorbeeld maar één keer per maand uw friteuse, laat hem dan niet standaard op het aanrecht staan.
- Let op scherpe randen en hoeken in de keuken waar u zich aan kunt stoten. gebruik eventueel een beschermkapje.
- Zet spullen die u bij een bepaalde activiteit gebruikt bij elkaar. U kunt uw keuken organiseren door deze te verdelen. Een ontbijt- en lunchdeel, een koffie- en theedeel, enzovoort. In dat deel bewaart u alleen de spullen die bij de activiteit hoort. Zo krijgt u vanzelf een goede basisindeling. Dat maakt het makkelijker om spullen te vinden, maar ook om ze terug te leggen.
- Uw keuken opruimen en bijhouden maakt het schoonmaken eenvoudiger. Hoe minder vuil hoe lichter het schoonmaakwerk.
Opruimen
- Kies het juiste moment om op te ruimen. Neem bijvoorbeeld eerst rust na het maken en/of eten van ontbijt, lunch of avondeten en ruim daarna de keuken op. Plan dit in en laat niet alles liggen tot het einde van de dag of einde van de week.
- Verdeel het opruimen van de keuken in deelstappen en doe niet alles tegelijk. U kunt bijvoorbeeld de afwas in stappen doen: voorspoelen - afwassen – afdrogen – in de kast zetten. De vaatwasser uitruimen kunt u bijvoorbeeld opdelen door per rek te werken of bestek – glazen – borden en pannen. Een kast opruimen kunt u bijvoorbeeld plank voor plank doen.
- Berg spullen die u vaak nodig heeft op bij de plek waar u ze gebruikt. Dit werkt efficiënter en het opruimen kost u minder tijd.
- Werk op een rustig tempo, dan kunt u het langer volhouden.
- Als het mogelijk is kunt u het opruimen zittend doen, eventueel met een trippelstoel of zadelkruk.
- Als u huisgenoten heeft, kan het helpen om de taken te verdelen. Ook kinderen kunnen hun steentje bijdragen.
- Kies ervoor om de keuken na gebruik steeds op te ruimen. Als u bijvoorbeeld de afwas van meerdere dagen opstapelt op het aanrecht, kan het een (te) grote klus worden.
Extra tips bij beperkt denkvermogen en concentreren
- Maak gebruik van stappenplannen voor het opruimen en schoonmaken. U kunt verschillende stappenplannen in een map doen en een vaste plaats in de keuken geven.
- Plak stickers op de kastdeurtjes met daarop wat er in de kastjes zit (tekst of plaatjes).
- Maak gebruik van post-its of stickers om aanwijzingen te geven in de keuken, bijvoorbeeld op apparaten.
Belangrijk om te weten
- U kunt een ergotherapeut inschakelen voor tips op maat. Zij kunnen met u meedenken hoe u uw energie het beste kunt inzetten voor de diverse werkzaamheden in en rond het huis.
Meer informatie
- Bekijk ook de pagina's: hulpmiddelen en tips bij schoonmaken en hulpmiddelen en tips voor koken op de Hulpmiddelenwijzer.
- Lees onze tips voor het uit de kast pakken van spullen.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.