Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij prullenbak legen

Het verwisselen van een vuilniszak kan lastig zijn, bijvoorbeeld bij een verminderde handfunctie, balansproblemen of minder kracht. Algemene tips voor het gebruik en het vervangen van de vuilniszak maken het legen van de prullenbak eenvoudiger.

Inhoud

  Inhoud

  De vuilniszak en prullenbak 

  • Gebruik de juiste maat vuilniszak, bij een te kleine zak is er een risico dat deze onder in de emmer zakt, als deze te vol wordt. Op Vuilniszak.nl kunt u gemakkelijk de juiste maat zak vinden. 
  • Gebruik kleinere prullenbakken. Hierin gaan kleinere vuilniszakken, die makkelijker te hanteren zijn. Deze zijn over het algemeen ook minder zwaar. Zet de prullenbak eventueel op een verhoging zodat u er goed bij kunt. Gebruik eventueel meerdere kleine prullenbakken (op verschillende plekken in het huis). 
  • Gebruik zakken met sluitlussen, trekbanden of trekkoorden. Deze zijn makkelijker uit de vuilnisemmer te trekken en eenvoudiger te sluiten. Ook is de zak makkelijker te dragen.
  • Maak een ontluchtingsgaatje in de prullenbak, zodat de zak niet vacuüm zuigt bij het eruit trekken (instructie filmpje). 
  • Door een rol vuilniszakken op de bodem van de vuilnisbak te leggen, kunt u de nieuwe zakken altijd makkelijk vinden en de zak snel verwisselen. 
  • Heeft u een pedaalemmer? Zet uw voet bij het verwijderen van de zak op het voetpedaal, zodat de emmer blijft staan. Of klem de emmer tussen uw benen terwijl u de zak uit de emmer haalt. De zak komt dan gemakkelijk uit de emmer.  

  Voorkom een lekkende vuilniszak 

  • Gebruik twee zakken over elkaar. 
  • Leg een oude krant of handje kattenbakkorrels onder in de zak, deze absorberen het vocht. 
  • Draag de prullenbak naar de container toe en verwijder dan pas de zak. Daarmee voorkomt u dat er een spoor van vocht over de vloer lekt. 

  Stappenplan vuilniszak vervangen

  Maak de vuilniszak niet te vol voor u deze wisselt. De vuilniszak is dan minder zwaar en hoeft u minder gewicht te tillen. U houdt bovendien meer ‘werkruimte’ over om de zak te sluiten en de kans dat hij klemt in de afvalbak is kleiner.  Als het lastig is om een nieuwe zak in de vuilnisemmer te doen, kunt u de volgende stappen volgen: 

  • Stap 1: Pak een nieuwe vuilniszak, open hem, maar stop hem nog niet in de vuilnisemmer. 
  • Stap 2: Pak een tweede vuilniszak, zet die in de eerste zak, vouw hem open, zodat ze precies in elkaar passen. Ga door tot u een ‘stapeltje’ hebt van tien zakken. 
  • Stap 3: Pak de zakken daarna voorzichtig op en plaats het hele bundeltje in de vuilnisemmer. Vouw de bovenkant van het stapeltje (of als dat niet lukt, de bovenste zak) om de emmer, zoals u dat normaal doet. 
  • Stap 4: De volgende keer dat een vuilniszak vol is, tilt u de bovenste zak eruit en de volgende zak zit er al in. 

  Tip! Door eerst de zak om de emmer te vouwen en dan naar beneden te drukken, gaat de zak veel gemakkelijker de emmer in. (Margriet.nl)

  Dichtbinden van de vuilniszak 

  • Haal de binnenemmer met zak eerst uit de prullenbak als u voldoende handkracht hebt. U hebt dan minder hinder van het deksel bij het dichtmaken van de zak.  
  • Gebruik bij voorkeur een vuilniszak met een treklint. Deze zijn te koop bij supermarkten, huishoudzaken of te bestellen op internet. Door aan het lint te trekken, sluit u de vuilniszak. Dit kan tweehandig; u maakt daarna een knoop bovenop. Heeft u maar één hand/arm ter beschikking? Dan kunt u aan één zijde van de lus trekken of één zijde van de lus aan een knop of (deur)klink of haak hangen en aan het andere einde van de lus trekken en zo de zak sluiten.  
  YouTube video thumbnail
  • Als u de zak aan beide treklussen aan een haak, knop of deurklink hebt hangen, kunt u vervolgens de zak eenhandig een paar keer ronddraaien, zodat de bovenkant strak in elkaar draait. Zo is de zak makkelijker te sluiten, omdat de bovenzijde smaller is. U kunt de zak vervolgens bijvoorbeeld met een sluitclip sluiten. U kunt ook de zak van de klink afhalen en het in elkaar gedraaide bovenste deel van de zak eenhandig dichtknopen. 
  • Hebt u het lint naar één zijde getrokken? Leg dan een lusknoop in het lint. Werkt u volgens de techniek dat u de lus haakt aan een knop of klink: maak met het andere uiteinde van de lus een knoop om de ingehaakte lus. 

  Alternatieven

  • Kies voor een prullenbak waar u de klep gemakkelijk af kunt halen voor het verwisselen van de vuilniszakken. Een klep die uit zichzelf open blijft staan is makkelijker (bij voorkeur dus geen pedaalemmer). 
  • Gebruik een vuilniszakhouder of vuilniszakring met handgreep: de houder of de ring zorgt ervoor dat de vuilniszak goed op de plaats blijft zitten endat deze niet verschuift of naar beneden zakt. Door het handvat is de zak makkelijk uit de emmer te tillen. 
  Drie verschillende vuilnisbakhouders, ring en met handvat.
  • Gebruik een binnenemmer met een handgreep, hiermee kunt u de hele bak er makkelijker uittillen en omkiepen in de container buiten. 
  • Er zijn prullenbakken met elektronische sensor te koop. De prullenbakken hebben een infraroodsensor die detecteert dat u uw hand voor de deksel beweegt. Hij opent dan automatisch. De prullenbakken werken op batterijen. Kies een type dat ook automatisch sluit. Er zijn diverse varianten in de handel waardoor u ook het afval kunt scheiden.
  • Heeft u moeite met de vuilniszak naar de container te brengen? Er zijn hulpmiddel met wieltjes, zoals een steekkarretje of een afvalkar te gebruiken. Deze zijn goed eenhandig te bedienen.

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is in samenwerking gemaakt met ergotherapeuten.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: