Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij wringen

Als u een verminderde handfunctie hebt of eenhandig bent, kan het uitwringen van een vaatdoekje of dweilen met een mop een uitdaging zijn. Op deze pagina vindt u tips en stappenplannen voor verschillende technieken die minder belastend zijn.

Inhoud

  Inhoud

  Voorkom wringen 

  Als wringen lastig voor u is, kunt u onderstaande tips proberen om wringen te voorkomen: 

  • Als we iets vochtig willen afnemen maken we vaak een schone vaatdoek helemaal nat en wringen hem uit. Deze handeling zou u kunnen overslaan, door de vaatdoek maar deels nat te maken (even kort langs de waterstraal van de kraan halen) en dan het water over de doek te verdelen door hem even ‘door te kneden’. Het resultaat is vergelijkbaar met een goed uitgewrongen doek. De doek is nu klaar voor gebruik. 
  • Vaak maken we van de doek een prop en vegen daarmee iets schoon. U kunt ook proberen om de doek in vieren of achten te vouwen. Zo heeft u verschillende vlakken om mee te poetsen. Wissel van vlak als een vlak vuil is.  
  • Als u het schoon te maken oppervlakte na droogt met bijvoorbeeld een oude theedoek of droog microvezeldoekje hoeft u de vaatdoek niet zo stevig uit te wringen. 

  Type doek kiezen 

  Er zijn doekjes van verschillende materialen verkrijgbaar. Sommige materialen absorberen meer water en kunnen daardoor moeilijker uit te wringen zijn. Een katoenen doek of dweil of een leren zeem houden water meer vast en zijn daardoor moeilijker uit te wringen dan (micro)vezeldoekjes is. Een microvezeldoekje hoeft u haast niet uit te wringen. U kunt er zelfs droog mee schoonmaken. Microvezeldoekjes zijn daar speciaal voor gemaakt. Experimenteer met de verschillende materialen om te zien welke voor u het beste werkt. 

  Wringtechnieken

  Er zijn verschillende manieren om een doek uit te wringen. Probeer uit welke voor u het beste werkt en kies de techniek die uw polsen het minst belast. Probeer uw pols recht te houden, voorkom het maken van extreme polsstanden en draaibewegingen.  

  Wringen door te vouwen 

  • Stap 1: Spoel de doek uit. 
  • Stap 2: Knijp het meeste water al uit de doek of trek de natte doek tussen de vingers door van boven naar beneden. 
  • Stap 3: Vouw de doek (enkele malen) dubbel, tot zo’n dikte dat u er goed in kunt knijpen. Kunt u bijvoorbeeld geen volledige vuist maken dan kunt u bij een te dunne doek geen druk op de doek uitoefenen. 
  • Stap 4: Wring meerdere keren met minder kracht in plaats van in één keer maximaal. Pak de doek steeds op een andere plek vast. 

  Wringen door te draaien 

  • Begin met uw handen in een licht gedraaide stand en draai naar de neutrale stand toe (de hand is nu recht onder de pols, de middelvinger is in het verlengde van de onderarm). Zo wordt de meeste kracht geleverd in de neutrale stand. Draai niet veel verder dan de neutrale stand. Zo belast u de polsen zo min mogelijk in een scheve stand. 

  Wringen door ellebogen buigen

  • Stap 1: Neem de vaatdoek in beide handen met uw handen onder elkaar en strek de armen voor u. 
  • Stap 2: Buig nu uw ellebogen terwijl u uw polsen in dezelfde rechte stand houdt. U beweegt nu uw handen naar uw lichaam toe. Uw polsen worden nu zo min mogelijk belast.  
  • Stap 3: Pak de doek met uw bovenste hand opnieuw vast en herhaal de beweging door uw ellebogen te buigen.  
  • Stap 4: verplaats eventueel uw handen naar een ander stukje van de doek en herhaal de beweging. 
  YouTube video thumbnail

  Wringen door draaien en knijpen 

  Onderstaande wringtechniek is vooral handig als u uw duimen niet te veel kunt of mag belasten. 

  • Stap 1: Pak de doek vast met uw handen onder elkaar. 
  • Stap 2: Duw uw ellebogen naar voren, terwijl u goed in het doekje knijpt. U maakt als het ware nu de draaiende wringbeweging, maar dan met uw handen boven elkaar. Let erop dat u uw polsen recht houdt terwijl u knijpt. 
  YouTube video thumbnail

  Knijptechnieken

  In plaats van het vaatdoekje te draaien om water eruit te wringen, kunt u ook twee andere methoden proberen: 

  • Als het doekje erg nat is en u het niet gemakkelijk kunt wringen met uw hand, kunt u proberen een knijptechniek te gebruiken. Rol het vaatdoekje strak op en knijp met uw hand om het water eruit te persen. 
  • Probeer het doekje voorzichtig in elkaar te drukken door er lichte druk op uit te oefenen. Gebruik bijvoorbeeld uw handpalmen om het doekje plat te drukken of druk de doek tegen de wand van de gootsteen en hang een beetje met uw lichaam achterover; zo ontstaat er druk op de natte doek zonder dat u hard op uw handen drukt.  

  Draaien om kraan of afwasborstel 

  Probeer onderstaand stappenplan en gebruik de kraan of afwasborstel bij het uitwringen: 

  • Stap 1: Neem de natte doek bij de punt.  
  • Stap 2: Heeft in één hand nog een goede knijpkracht, dan is deze techniek geschikt: Draai de doek om de steel van uw afwasborstel (op dezelfde manier als om de kraan op de foto). Houd de doek met één hand vast (let op de rechte stand van de pols) en draai met de andere hand het uiteinde van de afwasborstel rustig rond. U kunt zo goede kracht uit oefenen op de te wringen doek.   

  Hebt u verminderde kracht of beperkt belastbare handen en/of polsen, dan is het handiger als u een vast punt kiest waar u de doek om draait. Dit kan een onderkant van de kraan zijn, het hengsel van de emmer of een speciale beugel aan de muur.

  • Stap 1: Draai de uiteinden van de doek zoveel mogelijk om elkaar heen. U hoeft nu nog geen kracht te zetten. 
  • Stap 2: Plaats nu uw hand zo dicht mogelijk bij het vaste punt waar u de doek omheen geslagen hebt. Zet nu kracht op de doek, u perst vocht uit de doek. Het kracht zetten kan door te knijpen eventueel in combinatie met de doek verder draaien.  
  • Stap 3: Werk van het vaste punt af naar het uiteinde van de doek, zie ook de foto hieronder. Let erop dat u uw polsen zo recht mogelijk houdt (middelvinger in lijn met het midden van de pols). 
  De foto laat het uitwringen van een natte doek door middel van een kraan zien.

  Gebruik hulpmiddelen

  • Als u regelmatig (eenhandig) vaatdoekjes moet uitwringen, kunt u overwegen om een kleine (reuma) wringer of pers te gebruiken die speciaal is ontworpen voor doekjes of kleine stoffen. Deze kunnen variëren van eenvoudige klemmen tot speciale wringers voor doekjes, zoals een mini wringer op het aanrechtblad. 
  • Als de wringer op een emmer zit, zorg dan dat de emmer stabiel staat en niet weg kan glijden. Zet de emmer op een antislipmatje, rubberen matje of leg een zeem onder de emmer.  Er zijn diverse soorten wringers op emmers verkrijgbaar. Deze kunt u kopen bij huishoudzaken zoals Blokker, maar ook bij leveranciers voor schoonmaakproducten voor de schoonmaakbranche. Er is ook een mop met wringmechanisme die u met uw voet en een pedaal bedient. 
  Vier moppen met dweilen en verschillende soorten wringmechanismen
  • Sommige mensen gebruiken een ouderwetse wringer, oude centrifuge of de centrifugeerfunctie van de wasmachine. Ze laten dan vaak meerdere zemen even in de wasmachine draaien. 

  Een mop aan een stok met een wringer op de emmer kan heel belastend zijn voor de handen. Door op de volgende manier de mop uit te wringen maakt u het weer minder zwaar voor uw handen en polsen: 

  • Stap 1: Maak de mop nat.  
  • Stap 2: Hang hem met de vezels boven de wringer die op de emmer zit. 
  • Stap 3: Plaats uw handen boven elkaar op de steel. Het is vaak het prettigst om uw handen tussen heup- en ellebooghoogte te plaatsen. 
  • Stap 4: Draai de vezels rond terwijl u nog geen druk op de vezels geeft.  
  • Stap 5: Als de vezels redelijk tot een bundel gedraaid zijn, kunt u kracht zetten op de stok door de steel stevig vast te houden en druk op de mop te geven door door uw knieën te zakken. De polsen blijven zoveel mogelijk recht. Haal de beweging dus niet uit uw armen maar uit uw benen. 

  Werkhouding

  • Wanneer wordt gewrongen met afhangende armen komt een pols in een extreme hoekstand. Om dit te voorkomen, moeten de onderarmen in één lijn blijven met de handen, dit kan door uw bovenarmen licht zijwaarts te heffen. 
  • Zorg dat u op heup- en taillehoogte wringt. Uw polsen zijn dan zo recht mogelijk. Zet dus de emmer op de juiste hoogte. Een stoel is vaak te laag. 

  Meer informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: