Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij knielen

Knielen is een lichaamshouding waarbij u op beide knieën zit en de rug recht blijft. U knielt meestal als u(langere tijd) iets onder heuphoogte of op grondniveau moeten doen. Door te knielen voorkomt u dat u hoeft te bukken. Knielen kan lastig zijn als u een beperkte spierkracht heeft in uw benen en armen of bewegingsbeperkingen en/of gewrichtsklachten in enkels, knieën, heupen of rug. Dit kan komen door een aandoening, trauma of een hogere leeftijd. Tips hoe u het beste kunt knielen en weer opstaat, maar ook alternatieven om laag bij de grond iets te doen zonder te knielen.

Inhoud

    Inhoud

    Knielen, hoe pak ik het aan? 

    • Sta met uw voeten iets uit elkaar zodat u een ‘brede basis’ heeft. Het is dan makkelijker om balans te houden.  Zet uw ene been iets voor het andere en zak door uw knieën. Probeer met uw bovenlichaam boven uw voeten te blijven en ga naar de half geknielde houding (met één voet en één knie op de grond). Het been dat u als eerste op de grond zet, kan wisselen; probeer uit wat voor u het prettigst is. 
    • Maak eventueel gebruik van een steunpunt in de buurt om u vast te houden terwijl u door uw knieën zakt, zoals een (stevige) stoel, kruk, beugel, het aanrechtblad of de muur. Heeft u hand- of polsklachten? Steun dan met uw vuist of onderarm op de zitting van een stoel of kruk.
    • Wissel het zitten op uw linker- en rechterknie regelmatig af onder het motto: “de beste houding is de volgende houding”. Dit geldt zeker als u langere tijd op uw knieën moet zitten. 
    • Heeft u knieklachten en is knielen te belastend? U kunt ook laag zitten op een zithulpmiddel, zoals een laag krukje of een opstapje. Er zijn ook speciale knielbankjes te koop bij tuincentra, websites voor groenonderhoud of bij hulpmiddelenwebsites.  Zo kunt u toch laag werken, maar hoeft u niet op uw knieën zelf te zitten.
    • Gebruik als u langere tijd op de grond zit kniebeschermers, knielappen of een knielkussentje. Voor beroepen zoals stratenleggers of mensen in de tuinbouw zijn er speciale kniebeschermers ontwikkeld, bijvoorbeeld een vlijkar of een beugel die aan het onderbeen wordt bevestigd.

    Opstaan vanuit geknielde houding

    • Als u op beide knieën zat, ga dan weer in de half geknielde houding zitten met één voet en één knie op de grond. Let erop dat uw sterkste been voor staat. Hou uw meest beweeglijke enkel het liefst aan de zijde waar u nu nog met de knie op de grond steunt.   
    • Druk u zelf op door uw bovenbeenspieren aan te spannen. Het voorste been, waarmee u met uw voet op de grond zat, levert in het begin van de beweging de meeste kracht. Maak eventueel gebruik van een steunpunt, zodat u zich ook met uw armen kunt opdrukken.

    Belangrijk om te weten 

    Knielen vraagt een goede balans, spierkracht in uw beenspieren, een goede beweeglijkheid in de gewrichten van uw knieën, heupen en enkels en spierkracht om weer overeind te komen. Zeker langere tijd knielen is belastend voor knieën/kniegewrichten en kan nadelige gevolgen hebben voor de bloeddoorstroming in de onderbenen. Bekijk of u alternatieven kunt bedenken, zodat u klachten(verergering) voorkomt.

    Alternatieven 

    • Voorkom knielen en zorg dat het werk dat u wil doen op heuphoogte uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door een hoge plantentafel te gebruiken of uw tas op een tafel te zetten. 
    •  U kunt knielen ook voorkomen door gereedschap met een langere steel te gebruiken. Veeg bijvoorbeeld niet met stoffer en blik, maar met een bezem of gebruik een stoffer en blik met lange steel. Ook een grijper kan helpen om minder te hoeven knielen.
    • Knielbankjes worden vaak verkocht voor werkzaamheden in de tuin, maar zijn natuurlijk overal waar u laag bij de grond moet werken te gebruiken, dus ook als u onderin de kledingkast opruimt, de onderkastjes in de keuken wil schoonmaken of met de (klein)kinderen op de grond wil spelen.   
    • Een yogakrukje of meditatiebankje voorkomt afknelling van de benen. Deze zijn eenvoudig zelf te maken.

    Informatie 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: