Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Robotdier

Robotdieren zijn knuffeldieren die reageren op hun omgeving, geluid, beweging en aanraking. Deze robots komen voor in verschillende vormen en afmetingen (dinosaurus, kat, een zeehondje of hondje). Sommige robots laten ook emoties zien, bijvoorbeeld door zelf geluid te maken en met de ogen te knipperen. Sommige robots kunt u opdrachten geven die de robots dan uitvoeren en u kunt met ze spelen. Ze heten ook wel interactieve knuffels of interactieve knuffeldieren.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een robotdier?

    Robotdieren zijn voor mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. De robot reageert op praten, knuffelen en aaien. Robotdieren hebben een kalmerend effect, bijvoorbeeld door een rustgevende mechanische ademhaling. Ook lokken ze emotionele reacties uit.
    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een huisdier een positieve invloed heeft op mensen met dementie en bij aandoeningen in het autistisch spectrum. Een dier werkt stressverlagend en kan de bloeddruk omlaag brengen. En als iemand niet (meer) voor een huisdier kan zorgen, is een robotdier een geschikt alternatief.

    Hoe werkt een robotdier?

    U zet de robot aan, waarna de robot actief wordt. Dit kan op verschillende manieren. De robotdieren kunnen bijvoorbeeld ‘losgelaten’ worden in de huiskamer van een woongroep, bij individuele cliënten thuis op visite komen, tijdens de dagbesteding ingezet worden of bij snoezelmomenten een rol spelen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Bij de eerste keer aanbieden van een robotdier is het raadzaam om als mantelzorger of zorgverlener aanwezig te zijn om af te wachten wat de reactie is. Er zijn namelijk ook mensen die juist agressief of bang worden van het robotdier.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • KASPAR is ontwikkeld om kinderen met autisme sociaal aangepast gedrag te leren. Omdat de robot geen emoties laat zien en heel duidelijk is in zijn instructies, weten de kinderen precies waar ze aan toe zijn.
    • Er bestaan verschillende uitvoeringen van pluche knuffeldieren tot robotachtige dieren.
    • Bij speelgoedspeciaalzaken zijn ook eenvoudige interactieve dieren te koop.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRobotdier met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 13-08-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: