Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Trilontvanger

Een trilontvanger is een onderdeel van een wek- een waarschuwingssysteem. De ontvanger of pager ontvangt de signalen van deurbel, wekker of rookmelder en versterkt deze met lichtsignalen en trillen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een trilontvanger?

  De trilontvanger waarschuwt doven en slechthorenden. Het versterkt de signalen van deurbel, wekker, babyfoon of rookmelder met lichtflitsen en trillen. U weet wanneer uw bezoek er is, maar wordt ook gewaarschuwd als er rookontwikkeling en dus gevaar is.

  Hoe werkt een trilontvanger?

  Een trilontvanger is een onderdeel van een wek- en waarschuwingssysteem. Zodra de zender (bel, wekker) een signaal stuurt, zal de trilontvanger reageren met trillingen of lichtflitsen. Aan de hand van verschil in trilpatronen en LED-signaallampjes wordt duidelijk of de deurbel of de rookmelder gaat. Ook zijn er trilontvangers die naast de signaallampjes verklarende pictogrammen/beelden hebben (bijvoorbeeld de klassieke telefoonhoorn). U kunt de trilontvanger met een clip aan de broek of riem bevestigen of met een veiligheidskoord om uw hals.

  Belangrijk om te weten

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Helen (Bones), een wekker speciaal voor doofblinden. De wekker heeft een creditcard-formaat, grote voel (tactiele) knoppen, trilsignalen voor tijd en herinneringen en ook een spraakfunctie om met naasten te communiceren. (laatste foto)

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrilontvanger met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: