Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Trilkussen

Een trilkussen, trilschijf of shaker heeft verschillende functies. Het kussen is aan te sluiten op een wek- een waarschuwingssysteem voor doven, slechthorenden en doofblinden. Maar het trilkussen kan ook ontspanning en lichaamsbesef brengen bij mensen met dementie of kinderen met autisme of prikkelverwerkingsproblemen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 21-09-2023

    Waarvoor dient een trilkussen?

    Een trilkussen waarschuwt doven, slechthorenden en doofblinden. Het zet de signalen van deurbel, wekker, babyfoon of rookmelder om in trillen. U weet wanneer uw bezoek er is, maar wordt ook gewaarschuwd als er rookontwikkeling en dus gevaar is. 

    Bij autisme, ADHD of dementie kan het trilkussen het lichaam helpen te ontspannen en tot rust te komen om bijvoorbeeld in slaap te vallen. De trilling zorg voor prikkels waarmee het lichaam ervaren wordt (positiezin of lichaamsbesef) en ondersteunt hiermee de balans en motoriek van het lichaam.

    Hoe werkt een trilkussen?

    Een trilkussen is een onderdeel/ extra optie van een wek- en waarschuwingssysteem. Zodra de zender (bel, wekker) een signaal stuurt, zal het trilkussen reageren met trillingen. Het trilkussen als snoezelmateriaal begint te trillen als u het kussen in de armen neemt of als u erop gaat zitten.

    Belangrijk om te weten

    • Informeer goed of het systeem op uw bestaande slimme deurbel, wekker, babyfoon of rookmelder werkt. 
    • Het trilkussen wordt niet vergoed, echter vaak wel als het een onderdeel is van een wek- en waarschuwingssysteem.
    • Een trilkussen kan bij een eerste gebruik een (heftige) reactie geven, aangeraden wordt om samen te onderzoeken hoe dit snoezelmateriaal ervaren wordt. 

    Productoverzicht

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie 

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrilkussen met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: