Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Dovensignaleringssysteem

Hoort u de bel van de voordeur of uw telefoon niet? Bent u bang dat u de rookmelder of koolmonoxidemelder niet hoort? Met wek- en waarschuwingsapparatuur voor doven en slechthorenden of dovensignaleringssystemen neemt u dit soort signalen wel waar en kunt u op het juiste moment reageren.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 10-09-2023

  Waarvoor dient een dovensignaleringssysteem?

  Wek- en waarschuwingsapparatuur voor doven en slechthorenden gebruikt u in situaties waarin u hoorbare signalen niet of slecht hoort. De bel van de voordeur, de telefoon en de signalen van rook of koolmonoxidemelder en de babyfoon.

  Hoe werkt een dovensignaleringssysteem?

  Wek- en waarschuwingsapparatuur voor doven en slechthorenden bestaan uit zendertjes die een signaal doorgeven naar een ontvanger. De ontvanger kan een trilontvanger zijn die u meedraagt, maar ook een schemerlamp die knippert of een trilwekker. De zender sluit u aan op bijvoorbeeld de telefoon of de deurbel.
  Een flitslamp steekt u in het stopcontact of de lamp werkt via radiogolven. Een systeem dat via radiogolven werkt, is draagbaar en neemt u ook mee naar buiten. Er is ook een app beschikbaar waar u de signalen via internet direct op uw smartphone of tablet ontvangt.

  Belangrijk om te weten

  • Er zijn basispakketen te koop: deurbelzender, telefoonzender en rookmelder en een wekker gecombineerd met óf een flitslamp óf een pager. Een draagbare ontvanger en babyfoon zijn extra toe te voegen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Losse systemen als: wekker, trilkussen of trilontvanger.
  • Helen (Bones), een wekker speciaal voor doofblinden. De wekker heeft een creditcard-formaat, grote voel (tactiele) knoppen, trilsignalen voor tijd en herinneringen en ook een spraakfunctie om met naasten te communiceren.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDovensignaleringssysteem met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: