Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Organizer

Organizers of (digitale) agenda's brengen structuur, tijdsbesef en overzicht aan bij werk, huishouden of persoonlijke activiteiten (dagindeling). Sommige organizers werken met afbeeldingen, bijvoorbeeld foto's, of pictogrammen als lezen en/of schrijven te veel moeite kost. Ook mensen die moeite hebben met onthouden gebruiken deze organizers.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een organizer?

  Organizers bieden meestal per tijdseenheid, bijvoorbeeld uren in een dag, de mogelijkheid om acties en afspraken vast te leggen. Dit voorkomt dubbele afspraken. De duidelijkheid en de volgorde van acties en afspraken brengt structuur in een dag.

  Hoe werkt een organizer?

  De meeste organizers worden met de hand of digitaal ingevuld of bijgehouden. Dat kan digitaal vaak ook op afstand door bijvoorbeeld een mantelzorger, dit is te vergelijken met een gedeelde agenda. Andere organizers gebruiken afbeeldingen of pictogrammen. U plakt of kopieert dan bijvoorbeeld een foto van de huishoudelijke hulp of een pictogram van een boterham op een bepaald uur. Organizers met afbeeldingen en pictogrammen zijn gericht op mensen die teksten niet goed kunnen lezen of begrijpen. Papieren agenda's met per dag een bladzijde en een duidelijke indeling in dagdelen (ochtend, middag en avond) bieden veel overzicht.

  Belangrijk om te weten

  • Pictogrammen kunt via speciale software zelf aanmaken of in setjes kopen.
  • Soms kunnen activiteiten stapsgewijs in afbeeldingen worden weergegeven. Bijvoorbeeld huishoudelijke karweitjes als stofzuigen, van de stofzuiger pakken tot hem weer opbergen. Hierdoor kan iemand die zich het stofzuigen niet goed meer kan herinneren, toch zelf stofzuigen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Alternatieven

  • U kunt een planbord of white board met stiften en magneetjes gebruiken.
  • Sommige agenda's en klokken kunt u op afstand bedienen en beheren: Klokken met kalender- en agendafunctie.  
  • Bij vergeetachtigheid zijn er speciale geheugenklokken.
  • Er bestaan ook speciale organizers om de begeleiding op medisch, juridisch en financieel gebied vast te leggen.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  • Uit onderzoek van Alzheimer Nederland (Hoe kan een agenda je helpen bij beginnende geheugenklachten? | Alzheimer Nederland) blijkt dat mensen met beginnende geheugenklachten baat hebben bij gebruik van een agenda, papier of digitaal. U kunt het toespitsen op de informatie die u het moeilijkst te onthouden vindt. Het belangrijkste is om consequent te zijn in het opschrijven en terugzoeken van informatie. Doe dit bijvoorbeeld driemaal per dag of elke keer dat je iets wil onthouden. Er zijn ook agendatrainingen. U kunt op internet kijken of er een agendatraining bij u in de buurt wordt gegeven.
  • Eerste hulp bij vergeetachtigheid op de Hulpmiddelenwijzer en speciale pagina's over Dementie.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOrganizer met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 12-02-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: