Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Patiëntenportaal

Steeds meer huisartsen en gezondheidscentra bieden patiëntenportalen aan. Dit zijn beveiligde websites met digitale zorgdiensten. Het patiëntenportaal is gekoppeld aan het informatiesysteem waarmee uw zorgverlener werkt.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een patiëntenportaal?

  Via een patiëntenportaal kunt u tal van zorgzaken online regelen, zoals uw medisch dossier inzien, afspraken maken, beveiligd e-mailen (e-consult), lab-uitslagen inzien, herhaalrecepten aanvragen en aan de slag met zelfmanagementtools.

  Hoe werkt een patiëntenportaal?

  Hoe een patiëntenportaal werkt en wat u er mee kunt verschilt per aanbieder. De mogelijkheden zijn:

  • Online een afspraak maken.
  • Beveiligd e-mailen met uw zorgverlener (e-consult).
  • Herhaalrecept aanvragen.
  • Lab-uitslagen inzien.
  • Samenvatting van uw medische dossier inzien.
  • Medicatiepaspoort laten afdrukken (handig als u op vakantie gaat).

  Als er sprake is van een uitgebreider dienstenaanbod, dan moet u vaak inloggen met DigiD.
  Sommige zorgverleners bieden naast een website ook een app aan, zodat u niet alleen vanaf uw computer of laptop, maar ook vanaf uw smartphone of tablet zorgzaken kunt regelen.

  Belangrijk om te weten

  • Deze 'online' zorg maakt deel uit van de vaste afspraken die uw zorgverlener met de zorgverzekeraar maakt over het verlenen van zorg. Als u gebruik maakt van deze online diensten, is dat niet van invloed op uw eigen risico. Uiteraard kan het bestellen van herhaalmedicijnen wel invloed hebben op uw eigen risico, maar dat geldt ook als u deze aan de balie of bij de arts regelt.
  • De meeste huisartsen geven aan dat het mogelijk is om hen via een patiëntenportaal een vraag te stellen (e-consult).

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit is een website of app, waarmee een patiënt toegang heeft tot zijn eigen gezondheidsgegevens. Deze gegevens zijn bij de huisarts, specialist en andere zorgverleners opgeslagen. Een persoonlijke gezondheidsomgeving is dus breder dan een patiëntenportaal omdat een portaal is gekoppeld aan één zorgverlener of zorginstelling. Op de website van de Patiëntenfederatie vindt u veel informatie over PGO’s.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPatiëntenportaal met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: