Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Medicijndispenser

Medicijndispensers zonder check op afstand bieden automatisch op de juiste momenten een zakje pillen en tabletten aan in de goede samenstelling en dosering. Hierdoor voorkomt u dat u een dubbele dosis neemt of een inname overslaat of te vroeg inneemt. Er bestaan ook slimme medicijndispensers met check op afstand.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 29-02-2024

  Waarvoor dient een medicijndispenser?

  Medicijndispensers zorgen ervoor dat u niet een verkeerde dosis of samenstelling van de medicatie inneemt. Ze geven u ook een signaal, zodat u niet vergeet pillen in te nemen, bijvoorbeeld een piepje dat blijft afgaan tot u het zakje pillen pakt.

  Hoe werkt een medicijndispenser?

  Apotheken leveren medicijnen steeds vaker uit in rollen waarop zakjes zitten met een portie pillen en tabletten voor één innamemoment. Deze rollen passen in een dispenser. De dispenser geeft op het juiste moment voor inname van de medicijnen een signaal, biedt het zakje aan en maakt het zakje open.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende houders voor medicijnrollen. U krijgt uw medicijnrollen via uw Apotheek. Zij kunnen u voorlichten over een houder. Heeft u nog geen medicijnrol? Overleg dan met uw huisarts.
  • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan medicijndispensers die via een internetverbinding op afstand het medicatieschema kunnen instellen of bewerken. Ook kan op afstand de inname van medicijnen worden gevolgd, omdat de dispenser een bericht geeft aan de zorgcentrale dat het zakje medicijnen niet of te laat is gepakt. Een zorgverlener neemt dan, meestal telefonisch, contact op.
  • Er bestaan ook medicijndispensers of baxterrolhouders die niet automatisch het zakje aanbieden, maar waar u met de hand het zakje uittrekt en dan afscheurt.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactMedicijndispenser met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: