Medicijndispenser

Medicijndispensers bieden automatisch op de juiste momenten een zakje pillen en tabletten aan in de goede samenstelling en dosering. Hierdoor verkomt u dat u een dubbele dosis neemt of een inname overslaat of te vroeg inneemt.
 • Medicijndispenser
  Medicijndispenser

Waarvoor dient het?

Medicijndispensers zorgen ervoor dat u niet een verkeerde dosis of samenstelling van de medicatie kunt innemen. Ze geven u ook een signaal, zodat u niet vergeet pillen in te nemen, bijvoorbeeld een piepje dat blijft tot u het zakje pillen pakt.

Hoe werkt het?

Apotheken leveren medicijnen steeds vaker uit in rollen waarop zakjes zitten met een portie pillen en tabletten voor één innamemoment. Deze rollen passen in een dispenser. De dispenser geeft op het juiste moment voor inname van de medicijnen een signaal en zorgt ervoor dat u het zakje uit de dispenser kunt pakken.

Belangrijk om te weten

 • Bepaalde medicijnen hebben invloed op het lopen (meer risico op vallen) of op het deelnemen aan het verkeer, bijvoorbeeld met scootmobielen.
 • De meeste medicijndispensers maken het zakje ook automatisch open.
 • Meer over medicijngebruik op www.huisvoordezorg.nl.
 • Meer over het gebruik van meerdere medicijnen op www.thuisarts.nl.
 • Meer over medicatieveiligheid op www.zorgvoorbeter.nl.
 • Meer over hulpmiddelen voor medische behandelingen thuis op www.regelhulp.nl.
 • Meer over medicijnen en verkeersveiligheid op www.thuisarts.nl.
 • Kijk ook op www.zorgvannu.nl

Uitvoeringen

 • Er bestaan medicijndispensers die via een internetverbinding op afstand het medicatieschema kunnen instellen of bewerken. Ook kan op afstand de inname van medicijnen worden gevolgd, omdat de dispenser een bericht geeft aan de zorgcentrale dat het zakje medicijnen niet of te laat is gepakt. Een zorgverlener neemt dan, meestal telefonisch, contact op.
 • Er bestaan ook medicijndispensers die niet automatisch het zakje aanbieden, maar waar u met de hand het zakje uittrekt en dan afscheurt.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het in het Reglement Hulpmiddelen staat. Neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 5 september 2019

Tips van gebruikers

 

Andere hulpmiddelen bij Mantelzorgers

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier