Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Armspalk

Armspalken zorgen ervoor dat een arm in een vaste positie blijft, bijvoorbeeld met een infuusnaald in de arm. De armspalk is gevuld met materiaal dat de vorm van de arm aanneemt zodat de arm stabiel vast blijft zitten.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een armspalk voor fixatie?

  Armspalken maken het mogelijk dat u een arm niet of nauwelijks kunt bewegen, zodat (onbewuste) bewegingen niet de slangen van een infuus of sonde losmaken.

  Hoe werkt een armspalk voor fixatie?

  De armspalk voor fixatie wordt bij de elleboog en over de onderarm vastgemaakt, waardoor het buigen en draaien van de arm niet tot nauwelijks meer lukt. Het materiaal in de armspalk neemt de vorm van de arm aan, zodat de spalk goed past.

  Belangrijk om te weten

  • Armspalken voor fixatie hebben een andere functie dan armspalken voor ondersteuning. Armspalken voor ondersteuning heten ook wel armorthesen.
  • Er zijn speciale modellen voor baby’s en kinderen.
  • Bij spasticiteit kunt u kiezen voor een spalk met een veermechanisme waardoor u voorkomt dat het maken van onbewuste bewegingen pijn doet. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan armspalken voor fixatie voor eenmalig gebruik en spalken die u opnieuw kunt gebruiken.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactArmspalk met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 26-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: