Tips bij de menstruatie
Als u een verminderde arm- of handfunctie hebt, eenhandig bent of gebruikmaakt van een rolstoel kan het kiezen en gebruiken van het juiste materiaal u ondersteunen bij uw menstruatieperiode. Op deze pagina vindt u tips die u hierbij kunnen helpen.
Laatst bijgewerkt op: 19-06-2024
Maandverband
- Maandverband is er in verschillende soorten, groottes en diktes. Wanneer u in een rolstoel zit, is een dikker maandverband vaak onprettig. Kijk of u ook genoeg hebt aan dunner maandverband.
- Heeft u weinig gevoel? Kies dan liefst voor een dunnere soort maandverband zonder ‘vleugels’ om eventuele drukplekken te voorkomen.
- Het dunne folie van de plakstrip kunt u met uw lippen of tanden verwijderen wanneer dit niet lukt met uw hand(en).
Tampon
- Voor het inbrengen van een tampon kunt u een inbrenghuls gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Er zijn ook tampons te koop die standaard een inbrenghuls bevatten.
- Het verwijderen van de tampon gaat makkelijker wanneer u een vinger in het touwtje kan haken. Kies dus voor een merk met lusje in plaats van een enkel touwtje.
- Zit u in een rolstoel? Zorg dan voor de goede houding voor het inbrengen van een tampon. U moet enigszins onderuit kunnen zitten en minstens één been naar buiten kunnen verplaatsen. Dit kan door uw voet op de kuitband te plaatsen of door uw been buiten de beensteun te plaatsen.
- Er bestaan ook tamponinbrengers die in medisch specialistische revalidatiecentra gemaakt kunnen worden. De tampon wordt eerst in een houder met handvat geplaatst. Het geheel kan tegen het schaambeen geduwd worden, waardoor door een mechanisme de tampon naar binnen geschoven wordt (zie de laatste afbeelding hieronder).
Menstruatieonderbroek
- Een uitwasbare menstruatieslip wordt gedragen in plaats van de gewone onderbroek. Het aantrekken van deze onderbroek gaat op dezelfde manier als een gewone onderbroek. Hoe u dat kunt aanpakken vindt u op: Tips bij een onderbroek aantrekken.
- De menstruatieonderbroek is er in verschillende materialen en kan vaak 12 uur achtereen worden gedragen.
- Zit u in een rolstoel en is het gevoel van de huid verminderd? Kies dan een boxershortmodel met pijpjes (menstruatiehipster) en met platte naden of naadloos.
Menstruatiecup
- Een menstruatiecup is in te brengen met één hand met goede handfunctie. U vouwt de cup voordat u hem inbrengt in de vagina. Er zijn verschillende methodes om de cup te vouwen. U kunt hiervoor filmpjes en instructies vinden op internet of doe eerst de Cupkiezer. Zoals bij alle nieuwe activiteiten die u onderneemt, door te oefenen wordt u er steeds handiger in.
- De menstruatiecup kan tot 12 uur gedragen worden en moet dan worden leeggemaakt, schoongemaakt en kan dan opnieuw worden ingebracht. Schoonmaken kan onder een kraan, met een flesje water of als er geen water bij de hand is, eventueel met een wc-papiertje.
- Een menstruatiecup met een ruim lusje is eenvoudiger te verwijderen dan een menstruatiecup zonder lusje of met een klein lusje.
- Zit u in een rolstoel? Het inbrengen van de menstruatiecup gaat dan waarschijnlijk het eenvoudigst als u op het toilet zit. Een transfer naar het toilet moet dus wel mogelijk zijn. Eventueel kan het inbrengen en verwijderen ook liggend op bed, maar dat is meestal alleen thuis mogelijk.
Belangrijk om te weten
- Het gebruik van plastic en wegwerpartikelen staat steeds meer ter discussie. Zo ook bij menstruatieproducten. Opgeteld voor de vruchtbare jaren komt dat volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal per gebruiker uit op gemiddeld 90 kilo aan maandverband en 60 kilo aan tampons. In dit kader zijn producten als de cup en het ondergoed aan te raden als alternatief. Maar er zijn ook tampons van 100 procent biologisch katoen die volledig plasticvrij zij. Tampons van biologisch katoen zijn te herkennen aan bijvoorbeeld het Soil Association Organic-keurmerk. Bij de teelt van biologisch katoen worden geen pesticiden (bestrijdingsmiddelen) gebruikt.
- Wilt u er zeker van zijn dat er geen chloor gebruikt is bij het bleken van het katoen of viscose van uw menstruatieproducten? Let dan op het label TCT (Total Chlorine Free), PCF (Processed Chlorine Free), of SI (Sustainability Index). Producten met een van deze labels zijn chloor-vrij.
Alternatieven
- Heeft u (nog) geen zwangerschapswens? Er zijn mogelijkheden om de menstruatie te stoppen. Met bijvoorbeeld de anticonceptiepil, -pleister of -ring, de prikpil of een hormoonspiraaltje. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten van ErgHandig.
Gerelateerde hulpmiddelen
Gerelateerde 'Handig om te doen's
Meer hulpmiddelen en 'Handig om te doen's bij:
Funtioneren van het lichaam
Opvangen en absorberen
Persoonlijke verzorging