Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij lenzen in en uit doen

Heeft u verminderde motoriek in uw handen of bent u éénhandig en heeft u moeite met uw lenzen in en uit doen? Onderstaande tips helpen u dit zelfstandig te doen.

Inhoud

  Inhoud

  Voordat u begint: zorg dat alles wat de lens gaat aanraken (zoals handen of stomp) gewassen en schoon is.

  YouTube video thumbnail

  Lenzen uit de verpakking of container halen

  Verpakking openen van daglenzen of maandlenzen

  Bovenstaande video [1.30 – 2.25]

  Gebruik uw tanden om het folie van de verpakking te trekken, trek of veeg met uw hand(en) het plastic houdertje naar beneden. Houd het bakje zoveel mogelijk rechtop, zo voorkomt u dat de lens eruit valt. 

  Let goed op wanneer u iets met uw tanden doet dat kracht vraagt. Uw tanden slijten of kunnen breken. Een kunstgebit of kronen zijn minder belastbaar dan uw eigen tanden. Beter is om te ondersteunen met uw lippen.

  Lenzencontainer zoals een doosje met een lipje openen

  Bekijk deze video lenzenbakje openen [begin – 0.55]

  Leg de container op de zijkant van een tafel, zo dicht mogelijk bij de rand. Duw op de container voor weerstand, bijvoorbeeld met uw vuist of handpalm.

  Lenzencontainer opendraaien

  Heeft u een goede functie in één hand? Bekijk de video bakje openen (0:29-0:34)

  Neem de container in uw hand of klem hem met uw middel-, ringvinger en pink op de tafel. Draai het dopje eraf met duim en wijsvinger.

  Alternatieven

  Er zijn veel verschillende containers in de handel. Bestel het type dat voor u het handigste is. De containers verschillen in draaidopjes, klemdopjes, of een draaidop inclusief houder met klemfunctie. Een ergotherapeut kan meedenken over de mogelijkheden en de training.

  Lenzen indoen

  Haal de lens uit container met wijsvinger. Zit de lens binnenstebuiten? Gebruik uw duim en middelvinger om de lens in de goede vorm te draaien op uw wijsvinger.

  Methode 1

  Bekijk deze video Lenzen in doen [2.25 – eind]

  Leg de lens op een vlak stukje van uw hand. U kunt dan bij uw oog komen zonder dat een ander deel van uw hand in de weg zit. Bijvoorbeeld uw vingertop, op uw duimnagel of knokkel van uw duim (bij functiehand dwarslaesie) of op een andere vinger. 

  Beweeg uw ooglid omhoog met uw andere hand. Kijk met welk vlak stukje van uw hand dit het beste lukt. Bijvoorbeeld uw vingertop, maar denk ook aan de knokkel van een vinger, de zijkant of knokkel van uw duim of het onderste deel van uw handpalm, de duimmuis. 

  Plaats de lens met uw andere hand in uw oog.

  Methode 2 met een hand

  Bekijk deze video: Lens in doen eenhandig 

  Leg de lens op een vlak stukje van uw hand (zie voorbeelden). Beweeg uw kin naar de borst en kijk omhoog. Sper uw oog zo ver mogelijk open. Leg de lens voorzichtig op uw oog.

  Methode 3 met een hand

  Bekijk deze video van 0:12 – 0:35.

  Trek met uw middelvinger uw ooglid omlaag. Kijk een beetje omhoog en zet de lens op uw oog. 

  Alternatieven

  Lenzen in doen lukt beter als u een spiegel gebruikt. Steun zonodig uw elleboog op tafel (voor mensen met een slechte rompbalans, of die moeilijk hun arm positioneren in de ruimte). Beweeg uw hoofd omlaag in plaats van uw hand omhoog.  Een ergotherapeut kan meedenken over de mogelijkheden en de training.

  Lenzen uitdoen  

  Methode 1 mindere functie van beide handen

  Bekijk deze video’s: Lenzen uit doen [van begin tot 1.20]

  Lenzen uit doen [van 2.27 tot 2.38]  

  Beweeg uw ooglid omhoog met een hand. Kijk met welk vlak stukje van uw hand dit het beste lukt. Bijvoorbeeld uw vingertop, maar denk ook aan de knokkel van een vinger, de zijkant of knokkel van uw duim of het onderste deel van uw handpalm, de duimmuis.

  Veeg met uw andere hand de lens naar buitenhoek van het oog. Kijk ook hier welk vlak stukje van uw hand het handigst is: denk aan de knokkel van een vinger of duim of de zijkant van uw duim. Plaats dat vlak óp de lens en veeg naar buiten. De lens valt er vanzelf uit of blijft aan uw hand plakken.

  Methode 2 met een hand

  Bekijk deze video Eenhandig (0:36 – 1:00) 

  Trek uw ooglid naar beneden. Schuif de lens naar beneden en knijp zachtjes met duim en wijsvinger in de lens om hem van het oog te halen.

  Alternatieven

  • Neem uw lenzen uit boven een tafel zodat ze niet op de grond kunnen vallen. Steun zonodig uw elleboog op tafel (voor mensen met een slechte rompbalans, of die moeilijk hun arm positioneren in de ruimte). Beweeg uw hoofd omlaag in plaats van uw hand omhoog. 
  • Gebruik daglenzen om hiermee te oefenen.
  • Voor harde lenzen zijn er zuignapjes waarmee u ze uit uw oog haalt. Een adaptatietechnicus of ergotherapeut kan deze zuignapjes zonodig aanpassen voor meer grip. Een ergotherapeut kan meedenken over de mogelijkheden en de training.

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Deel deze pagina via: