Pittenzak
Pittenzakjes gebruikt u voor verschillende doeleinden: als spel- of therapiemateriaal, maar ook voor pijnverlichting, van darmkramp tot spierpijn.
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2023
Waarvoor dient een pittenzak?
Pittenzakjes zijn heel geschikt spelmateriaal, bijvoorbeeld voor werpspellen, om te gooien en vangen en in beweging te blijven. Als therapie kunnen ze helpen de kleuren te herkennen en benoemen en door het spelen ermee, de motoriek te verbeteren. Ze zijn ook te verwarmen en dan als ‘droge’ kruik te gebruiken. Bij een blessure kunnen ze als koude pakking dienen. Ten slotte kunnen ze ook de tastzintuigen stimuleren, bijvoorbeeld bij snoezelen.
Hoe werkt een pittenzak?
In pittenzakjes zitten pitten, rijst of zaad. Het gewicht is afhankelijk van de vulling tussen 100 gram en 5 kilo. Voor pijnbestrijding kunt u de pittenzakjes in de magnetron of vriezer plaatsen.
Belangrijk om te weten
- Pittenzakjes kunt u vrij eenvoudig zelf maken.
- Pittenzakken vormen zich naar uw lijf. Dit is een voordeel ten opzichte van een kruik.
- U kunt ze wassen en opwarmen op de verwarming of in de oven (op lage temperatuur). Bekijk hiervoor de gebruiksaanwijzing.
- Controleer regelmatig of de verpakking nog heel is.
- 101 spel-ideeën met pittenzakjes.
Let op! Als u diabetes- of nierpatiënt bent met een gevoelige huid en of slechte wondgenezing, dan moet u goed op de temperatuur van het zakje letten.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Pittenzakjes zijn er in allerlei formaten en vormen:
- Pittenzak met kamers, voor een goede verdeling van de inhoud.
- Pittenzakjes in de vorm van dieren, met plastic korrels, om te jongleren.
- Pittenzakken in allerlei kleuren, met tekst of cijfers.
- Pittenzak in de vorm van een sjaal.
- Pittenzakken met toegevoegde kruiden en of geuren.
Alternatieven
- Er zijn ook warmte-koude kompressen en handverwarmers.
- Ouderwetse kruik.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer over Snoezelen.
- Vijf tips voor koud en warm herstel van blessures op Runnersworld.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPittenzak met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!