Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij rits van de slaapzak openen en sluiten

Als het gebruik van een rits lastiger gaat omdat u minder kracht, minder grip heeft of moeite heeft met de fijne motoriek zijn er handigheidjes, aanpassingen en hulpmiddelen om de slaapzak te openen en sluiten.

Inhoud

  Inhoud

  Voorbereiding

  • Neem de tijd voor het uitvoeren van de handeling. 
  • Zorg dat de twee delen van de rits goed op elkaar liggen, zonder dat er spanning op staat.
  • Houd bij het gebruik van de rits een of meer vingers aan de binnenzijde, zodat er geen stof tussen de rits komt. 

  Vergroten van de grip op de rits 

  Als u moeite heeft om de rits goed vast te houden, kunt u een aantal dingen doen om meer grip te hebben: 

  • Hang een ring aan de rits, eventueel met extra koordje eraan. 
  • Gebruik een ritstrekker. Een ritstrekker is een koordje met een kleine lus en een verdikt einde of een klein karabijnhaakje met een verlengd trekkertje eraan. U kunt deze door de opening van de rits knopen of vasthaken is. Hiermee heeft u meer grip op de trekker van de rits. 
  • Zip Grip is een ring met een bevestigingsstukje. Deze is speciaal gemaakt voor meer grip en is te bevestigen op een normale rits. 
  • Gebruik het haakje van een knoophaak om in de rits te steken en daarmee de rits te bedienen. 

  Verlengen van de rits 

  Als u niet goed bij de rits kunt, kan het helpen om deze te verlengen. Maak een lang koord aan de rits en naai eventueel het uiteinde bovenaan vast. Als de rits dan ver geopend is, kunt u in de slaapzak gaan liggen en via het koord de rits naar u toe trekken. Zorg dat u dan met uw voeten de rits strak houdt. 

  Deelbare slaapzak openen en sluiten

  • Rits een deelbare slaapzak nooit helemaal open. Om te voorkomen dat de slaapzak helemaal opengaat, kunt u een veiligheidsspeld voor het einde van de rits, boven de runners plaatsen. 
  • Als de rits toch helemaal open is, kunt u tips volgen op onze pagina over een rits sluiten. Daar vindt u ook een filmpje over het sluiten van een rits met één hand. 

  Belangrijk om te weten  

  Soms is een rits wat stroef, het kan dan helpen om wat talkpoeder of een potlood over de tanden van de rits te wrijven. U kunt de rits ook bijvoorbeeld smeren met WD40, kaarsvet of een stukje zeep. Dit zorgt ervoor dat de rits soepeler loopt.  

  Alternatieven    

  • Doe de slaapzak geopend of deels geopend in een eenpersoons dekbedovertrek. Op deze manier hoeft u de rits niet te gebruiken. 
  • Een quilt is een lichtgewicht slaapzak zonder rits. 

  Meer informatie   

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: