Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Bril

De 'gewone' leesbril met standaard lenzen is overal te koop. Dit is anders bij de brillen voor zeer verschillende vormen van slechtziendheid. Die worden op maat gemaakt voor u om meer te kunnen zien.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 17-09-2023

  Waarvoor dient een bril?

  Met een bril kunt u beter zien. Iedere bril heeft eigen mogelijkheden en eigenschappen die u kunt gebruiken bij zien, lezen, computeren en tv kijken.

  Hoe werkt een bril?

  Naast de gewone bril die u bij een opticien of oogarts laat aanmeten, zijn er brillen die uw gezichtsvermogen op een speciale manier ondersteunen:

  • Loepbril: deze lijkt op een gewone leesbril, maar de vergroot-sterkte is veel hoger. Hoe hoger de vergroting, hoe dichter u de tekst bij uw oog moet houden.
  • Telescoopbril of telescoop-loepbril is een bril met miniatuurtelescoop. De telescoop zorgt voor vergroting en is geschikt voor lezen, schrijven, tv-kijken, bioscoop en handwerken. Er zijn specifieke loepbrillen voor overige activiteiten, zoals bijvoorbeeld vissen, computeren of theaterbezoek.
  • Bril met lichtfilter: het oog van slechtzienden reageert slecht of (zeer) langzaam op verschillende lichtomstandigheden. Een speciale (spectrale) filterbril schermt te veel licht af, verhoogt het contrast en verbetert hiermee het oriëntatie vermogen op straat.
  • High Tech bril met verschillende technologische toepassingen om specifieke problemen in het gezichtsvermogen op te lossen. Bijvoorbeeld de innovatie E-scoop een bril die de blinde vlek die ontstaat bij maculadegeneratie verschuift.
  • Overzet zonnebril voor slechtzienden (Cocoon) en oogafwijkingen zoals staar. De oranje of hazelnoot gekleurde glazen zijn praktisch onbreekbaar en beschermen de ogen.
  • Met een gewone zonnebril of zonneklepje op de eigen bril heeft u buiten ook beter zicht als de zon schijnt.

  Belangrijk om te weten

  • Om de juiste bril te vinden is het belangrijk om door een expert of specialist de functies (zoals gezichtsscherpte) van het oog te laten meten. Dit geldt zeker bij een oogaandoening. Kies de juiste bril in overleg met uw behandelaar.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Het hulpmiddel wordt vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, maar valt niet onder de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering? Raadpleeg dan uw polisvoorwaarden of neem voor de aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBril met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: