Rollator met 3 wielen
Rollators met 3 wielen bieden u steun bij het lopen in huis en buiten. U kunt met deze rollators goed in kleine ruimtes rijden. De lichtere rollators met 3 wielen bieden minder stabiliteit dan rollators met 4 wielen, waardoor u sneller kunt vallen.
Laatst bijgewerkt op: 10-11-2023
Hoe werkt de rollator met 3 wielen?
U duwt de rollator met 3 wielen vooruit aan de handvaten en loopt er achter aan. Aan de handvaten zitten ook de remmen. U kunt de meeste rollators opklappen om ze gemakkelijker mee te nemen.
Belangrijk om te weten
- Rollators met 3 wielen zijn niet erg stevig (robuust), ze kantelen eerder en dat levert valgevaar op.
- Er bestaan ook lichtgewicht versies, die nog minder stabiel zijn.
- Rollators met 3 wielen hebben geen zitje.
Productoverzicht
Alternatieven
- Neem een rollator met 4 wielen - ook in huis - als u meer risico op vallen loopt of bij een val ernstig letsel kan oplopen, bijvoorbeeld door een hoge leeftijd.
- Als u uw schouders nog goed kunt gebruiken, komt een rollator met onderarmsteun in aanmerking.
- Rollators met 3 wielen lijken op looptafels , maar die bieden meer stabiliteit.
- Rollator en rolstoel inéén als u zelf snel moe bent en samen op pad bent.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden wel korting, raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Meer informatie
- Meer over het kiezen van het juiste loophulpmiddel.
- Meer over valpreventie ouderen op www.zorgvoorbeter.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRollator met 3 wielen met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!