Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Heupairbag

Een heupairbag of zichzelf opblazende heupriem gebruikt u om letsel aan uw heup door vallen te voorkomen. De sensoren in de riem controleren uw bewegingen en herkennen een val. CO2-patronen in de riem zorgen ervoor dat de airbags gevuld worden met lucht voordat u de grond raakt.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 06-06-2024

  Waarvoor dient een heupairbag?

  Een heupairbag kan een heupfractuur bij een val voorkomen. Ook kan het dragen van een heupairbag het zelfvertrouwen vergroten en de angst om te vallen verminderen. Door het bewegen wordt ook de spierkracht versterkt.

  Hoe werkt een heupairbag?

  Een heupairbag heeft de vorm van een riem en wordt om de heup gedragen. Het bevat patronen met geperste lucht die zorgen voor het opblazen van de kussens aan weerzijden van de heup. Een sensor controleert de hele tijd uw bewegingen en reageert binnen milliseconden, voordat u de grond raakt is het kussen opgeblazen. De heupairbag dient regelmatig opgeladen te worden.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende maten: S, M, L en XL. De stof van de riem is elastisch en de airbag is van polyester gemaakt.
  • De heupairbags zijn in het buitenland, en nu ook in Nederland, met rond de 1000 personen in zorginstellingen getest. Artikel op Vilans.nl.
  • Let goed op de gebruiksaanwijzing, de voorwaarden en op de prijzen voor de (reserve) patronen. De prijzen liggen rond de 650 euro per heupairbag (inclusief extra patroon en oplader) en 75 euro per patroon. Voor valalarmering met locatie betaalt u ongeveer 15 euro per maand.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • De Wolk die onder de kleding gedragen wordt, ziet er uit als een riem met aan beide kanten een soort holsters. De 6 bewegingssensoren controleren 500x per seconde iedere beweging en herkennen een val direct. Een val wordt automatisch per sms-bericht, met vermelding van de locatie, aan de contactpersoon doorgeven. Na iedere val kunt u de patronen vervangen door nieuwe waardoor u weer beschermd bent. Filmpjes en gebruikservaringen kunt u vinden op de website van de Wolk.
  • De Hipguard, die boven de kleding gedragen wordt, ziet er uit als een riem. Deze airbag blaast alleen het kussen op aan de zijde waarop u valt. De sensoren monitoren 1000x per seconde iedere beweging. Opgeblazen omsluit het kussen de hele heup en loopt daarna langzaam leeg waardoor u eenvoudiger op kunt staan. Bij een val is er een waarschuwing met een geluidsignaal. De patronen kunt u na de valpartij vervangen door nieuwe exemplaren. Meer informatie is te vinden op de Engelstalige website van Hipguard.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHeupairbag met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: