Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Onrusthek alternatieven

Een bedhek of onrusthek werd gebruikt bij onrustig gedrag of valrisico. Voor deze vorm van vrijheidsbeperking bestaan alternatieven. Voorbeelden: - Een extra laag bed vermindert het risico op letsel bij vallen. - Een ballendeken geeft een gevoel van geborgenheid. - Bedwiggen of kussens voor ondersteuning (positioneringskussens) zorgen voor een kommetje in bed. - Ook belevingsgerichte zorg en een goede inrichting van de slaapkamer voorkomen onrust.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een onrusthek?

  Een andere benadering, aandacht voor de leefomgeving en het gebruik van alternatieve hulpmiddelen als bedwiggen, ballendekens en een extra laag bed kunnen onrust en uit bed vallen voorkomen.

  Hoe werkt een onrusthek?

  Een onrusthek sluit een bed over de lengte af en heeft een fixatie die meestal vanuit één punt wordt bediend. 

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Een opgerolde handdoek onder de matras werkt als een bedwig.
  • Verzwaarde dekens worden afgestemd op het lichaamsgewicht.
  • Een prikkelarme slaapkamer, vast bed ritueel, persoonlijke voorkeuren en eigendommen in de buurt voorkomen onrust.
  • Rekening houden met dag- en nachtritme en overdag voor voldoende daglicht of blauw verrijkt licht zorgen, helpt onrust voorkomen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactOnrusthek alternatieven met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 11-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: