Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Zitbroek

Zakt u onderuit in een (rol)stoel of is het lastig om goed te blijven zitten? Zitbroeken bieden veiligheid en een juiste zithouding.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een zitbroek?

  Een zitbroek zorgt voor bekkenondersteuning en daarmee voor een juiste zithouding in een stoel of rolstoel. Een zitbroek voorkomt voorover vallen of onderuit zakken en dat geeft meer veiligheid. Het verbetert het dynamisch zitvermogen, vergroot het bereik en zorgt voor behoud van een stabiel draagvlak.

  Hoe werkt een zitbroek?

  Een zitbroek bestaat uit een band voor om uw middel met daaraan een band voor tussen uw benen. De zitbroek wordt met aanhaalbanden vastgemaakt aan het frame van een stoel of rolstoel. Vaak is de zitbroek aan de binnenzijde voorzien van een zachte polstering of schuimvulling.

  YouTube video thumbnail

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • De zitbroek is verkrijgbaar in verschillende maten. Ook geschikt voor kinderen. 
  • Nylon of lederen bekkenbanden met diverse sluitingen. 

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactZitbroek met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: