Kinderstoel
Kinderstoelen bieden extra steun bij het zitten voor kinderen met een lichte tot matige behoefte aan ondersteuning. Als er meer steun nodig is, neemt u een aangepaste kinderstoel. Op kinderstoelen passen veel accessoires, zoals een werk-eetblad, been- of voetensteun, hoofdsteun en zitkussens.
Laatst bijgewerkt op: 12-02-2024
Waarvoor dient een kinderstoel?
Een kinderstoel ondersteunt bijvoorbeeld bij eten, schoolwerk en spelen. Daardoor raakt een kind minder snel moe en kan het zich beter concentreren. De goede zithouding stimuleert de groeiontwikkeling en heeft invloed op het gedrag (bewegingsonrust).
Hoe werkt een kinderstoel?
U kunt kinderstoelen meestal instellen op maat van het kind, zodat ze ook meegroeien. De rugleuning of de hoogte zijn ook te verstellen. Als de kinderstoel wieltjes heeft, kunt u de stoel ook eenvoudig verplaatsen of duwen.
Stappenplan
- Beschrijf in detail wat uw kind met de stoel moet kunnen doen (spelen, alleen eten, enz.), waar de stoel gebruikt wordt (thuis in verschillende ruimtes, school, enz.), hoe lang uw kind in de stoel zit (comfort). Houd rekening met de groei van uw kind.
- Laat u zich daarna goed voorlichten zodat u weet welke stoel het meest geschikt is. Zeker als een kind langer in de stoel moet zitten, bijvoorbeeld op school.
- Let op de instructie, maten en het toegestane gewicht zoals aangegeven door de fabrikant. De stoel moet ook veilig zijn, dus robuust en stabiel.
Productoverzicht
Uitvoeringen
Er bestaan veel verschillende soorten en types kinderstoelen voor lichte tot matige ondersteuning, bijvoorbeeld:
- Hoge stoelen, soms met instelbare rugleuning en zithoogte. Sommige zijn inklapbaar. Hoge stoelen worden vaak gebruikt om een kind eten te geven.
- Kinderstoelen zonder wielen.
- Kinderstoelen met wielen.
- Kinderstoelen die meegroeien, let hierbij op de vanaf en tot welke leeftijden deze stoelen geschikt zijn. Ook wordt er een maximaal gewicht genoemd.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet
In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.
Wie bepaalt of beoordeelt het?
- De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
- De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.
Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:
- Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
- Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
- Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.
Informatie
- U heeft recht op een onafhankelijke cliëntondersteuner.
- Op de website van het Zorginstituut. Hoe werkt de Zorgverzekeringswet.
Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKinderstoel met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!