Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Snijplank

Kunt u maar één hand gebruiken of heeft u moeite met eten maken? Er zijn diverse aangepaste snijplanken die het eten vastzetten zodat u het veilig kan bereiden. Deze snijplank noemt met ook (Zweedse) fixeerplank.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 13-08-2023

  Waarvoor dient een snijplank?

  Als u weinig kracht heeft, ongecontroleerde bewegingen maakt of eenhandig bent, ondersteunt een fixeerplank u bij het bereiden van uw eten. Als u niet goed ziet, is recht snijden toch mogelijk.

  Hoe werkt een snijplank?

  Een snijplank of fixeerplank met instelframe of schuifklem klemt voedsel tussen geleiders en het aanschuifblok voorkomt wegglijden bij het snijden. Op de pennen van de plank prikt u aardappel, fruit of groente vast. Met een dunschiller, mes of ander keukengereedschap schilt of snijdt u het voedsel.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Snijplanken van kunststof of hout.
  • De multifunctionele plank fixeert voedsel, potten, flessen of schalen. De snijplank heeft een verhoogde hoek tegen verschuiven. De rasp, borstel en pinnen op de snijplank zorgen er voor dat u kunt snijden, raspen, schoonmaken en schillen met één hand. 
  • Antislipsnijplank met een mes eraan vast. Een verlaging houdt de producten op de plaats tijdens het snijden.

  Alternatieven

  • Een snijplank met pennen is zelf te maken door roestvrijstalen spijkers door een kunststof snijplank te slaan. Met antislipmateriaal blijft hij stevig staan. Hygiënisch gebruik is dan wel belangrijk. 
  • Bevestig twee (post)elastieken om een snijplank. Hiermee zet je de groenten vast om te snijden. Een antislip matje, kurken onderzetter of vochtige doek onder de plank zorgt dat deze niet schuift. 
  • Er is ook een speciale ontbijtplank met noppen voor het smeren van brood. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSnijplank met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: